De Oekraïense autoriteiten hebben zondag meer dan driehonderd mensen geëvacueerd uit de Oost-Oekraïense stad Loehansk, die in handen is van rebellen. 

Het leger heeft Loehansk omsingeld; inwoners zitten zonder water en elektriciteit. Het leger heeft een doorgang gemaakt waardoor burgers veilig de stad uit kunnen. De rebellen zouden daar echter geen rekening mee houden.

Volgens een legerwoordvoerder zijn de afgelopen 24 uur 139 vrouwen, 174 mannen en negen kinderen in auto's uit Loehansk vertrokken. De overheid hoopt dat duizenden inwoners de komende dagen via de doorgang uit Loehansk weg kunnen komen.

''De stad staat aan de rand van een humanitaire ramp. Er zijn geen voorraden. Er is geen licht, geen water, geen communicatiemiddelen, geen internet'', zegt de burgemeester. Verder is er gebrek aan benzine en rijden de treinen niet.

Het leger claimt dat het inmiddels een groot gebied op de rebellen heeft heroverd. Een woordvoerder zei zondag dat driekwart van de regio's Donetsk en Loehansk weer in handen is van de overheid.

In de regio Donetsk ligt het dorp Grabovo (Hrabove), waar op 17 juli de Maleisische Boeing werd neergehaald. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Dossier vliegramp | Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Het conflict in Oost-Oekraïne