Bij een zware aardbeving in de Chinese provincie Yunnan zijn zondag zeker 381 dodelijke slachtoffers gevallen. De kans is groot dat dat aantal nog stijgt. Naast de doden raakten er zeker 1.881 mensen gewond.

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Het is onduidelijk of er nog mensen worden vermist. Het epicentrum lag dicht bij de stad Ludian, waar ongeveer 265.000 mensen wonen. Het hypocentrum van de beving lag op slechts tien kilometer diepte.

De beving, die volgens het Seismologisch Instituut China een kracht van 6,5 op de schaal van Richter had, leek aanvankelijk maar enkele tientallen slachtoffers te hebben gemaakt. Dat bleken er later dus veel meer te zijn.

De beving vond plaats rond 16.30 uur in de middag (lokale tijd). Daarna werden nog 44 naschokken geregistreerd, waarvan sommige sterker waren dan 5,0. Een Amerikaans seismologisch centrum registreerde de kracht van de 'hoofdbeving' iets lager: 6,1.

Volgens de lokale autoriteiten in het zuidwesten van China zijn er meer dan 12.000 huizen ingestort. Daarnaast raakten 30.000 gebouwen beschadigd. Xinhua meldde dat veel mensen tijdens de trillingen in paniek de straat op renden. Zo'n 2.500 militairen en 700 politie- en brandweermannen zijn ingezet om te zoeken naar overlevenden. Daar worden ook twaalf speurhonden bij gebruikt.

Hevige regenval maakt het voor reddingswerkers in het zuiden van China moeilijk om te werken in het gebied. Dat stellen de autoriteiten in de provincie Yunnan maandag. 

Rode Kruis

Het Chinese Volksleger heeft ruim 2500 militairen naar het rampgebied gestuurd om hulp te verlenen, meldt Xinhua. Het Chinese Rode Kruis heeft dekens, jassen en tenten in gereedheid gebracht voor mensen die door de beving hun huis zijn kwijtgeraakt en ook de Rode Kruis-afdelingen in Hong Kong, Macau en Sichuan sturen hulpgoederen.

Locatie Ludian in Yunnan:

Vorige maand werd Yunnan getroffen door supertyfoon Rammasun. Door de tyfoon kwamen zeker 33 mensen om in Yunnan en andere delen van China. De storm trof ook de Filippijnen. Eind mei was er ook al natuurgeweld in Yunnan. Toen veroorzaakte een aardbeving met een kracht van 6,1 op de schaal van Richter tientallen gewonden.

De ergste aardbeving in de regio vond plaats in 2008 in de provincie Sichuan, die grenst aan Yunnan. Toen vonden ongeveer 90.000 mensen de dood.

Bekijk beelden: