Na een recorddrukte zaterdag op de Franse wegen is het ook zondag druk op de snelwegen daar. Het voorlopige hoogtepunt zondag viel rond 12.30 uur, aldus de VID. Toen stond er in totaal bijna driehonderd kilometer file.

Het grootst is de vertraging op de A10 tussen Parijs en Bordeaux. Daar loopt het op meerdere plekken vast over enkele tientallen kilometers.

Ook op de A7 tussen Lyon en Valence, de A9 bij Montpellier en de A71 bij Vierzon is het aanschuiven, zo stelt de verkeersdienst. Verder loopt de wachttijd voor de Mont Blanctunnel richting Italië op tot meer dan een uur.

Ook in de rest van Europa staan vakantiefiles. In Zwitserland moeten automobilisten in zuidelijke richting vijftig minuten wachten bij de Gotthardtunnel. Op de weg terug vanuit Italië is het nog drukker: daar liep de wachttijd even na het middaguur op tot ruim een uur.

Duitsland

In Duitsland, Oostenrijk en Italië valt het met de drukte wel mee, zo weet de VID. Op de Duitse snelwegen is het vooral aanschuiven rondom München en op de A7 tussen Hannover en Hamburg. In Italië en Oostenrijk staan zondag nauwelijks files.

Zaterdag was het de eerste zogenoemde zwarte zaterdag. De drukte op de Franse wegen bereikte zaterdagmiddag rond 12.30 uur een hoogtepunt. Er stond op dat moment ruim 994 km.

Het record van 2009 werd gebroken, toen er 870 km stond. Om 18.00 uur stond er zaterdag nog ongeveer driehonderd kilometer file, maar de lengte nam snel af. Zaterdag aanstaande (9 augustus) wordt de tweede zwarte zaterdag verwacht, met opnieuw honderden kilometers file in Frankrijk.