'Israëlische Mossad onderschept geheime gesprekken VS'

De Israëlische veiligheidsdienst Mossad heeft telefoongesprekken onderschept van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry.

Dat schrijft Der Spiegel zondagochtend.

Het Duitse tijdschrift baseert zich op bronnen bij verschillende inlichtingendiensten. Behalve de Israëliërs luisterde er nog minstens een andere geheime dienst mee met de gesprekken van Kerry. 

De geheime informatie zou zijn gebruikt voor de onderhandelingen in het Middenoosten-conflict. Kerry onderhandelt sinds 2013 tussen Israël en de Palestijnen. Hij reisde het afgelopen jaar veelvuldig tussen Israël, de Palestijnse gebieden en andere landen in het Midden-Oosten in een poging tot een permanent vredesakkoord te komen tusssen beide partijen. 

Kerry zou in die periode regelmatig in niet goed beschermde ruimtes hebben getelefoneerd. De gesprekken konden op die manier gemakkelijk worden onderschept.

Relatie

De afluisterpraktijken zouden de toch al gespannen relatie tussen Israël en de Verenigde Staten verder verslechteren. De Israëlische en Amerikaanse ministeries van buitenlandse zaken wilden niet op de berichtgeving van Der Spiegel reageren. 

Sinds het begin van de Israëlische aanvallen in juli zouden al meer dan 1700 Palestijnen zijn omgekomen. Circa negenduizend mensen raakten gewond, becijferde het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ook zouden in totaal al meer dan tienduizend huizen zijn verwoest.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict

Tip de redactie