Soennitische strijders van ISIS, of de Islamitische Staat (IS), hebben zondag de grootste stuwdam van Irak in beslag genomen.

De dam ligt ten noorden van de miljoenenstad Mosul, aan de rivier de Tigris. De dam voorziet honderdduizenden inwoners van Mosul van elektriciteit. Door het openstellen van de dam zou ISIS grote steden onder water kunnen laten lopen.

Ook overmeesterde ISIS meerdere plaatsen in Noord-Irak en twee nabijgelegen olievelden. Het is de eerste grote overwinning op Koerdische strijders die de controle hebben in het gebied, zeiden ooggetuigen zondag. Er zouden 15 Koerdische strijders zijn omgekomen.

ISIS zou onder meer de plaatsen Zumar en Sinjar onder de voet hebben gelopen. De gewapende strijders overvielen Zumar vanuit drie richtingen op pickup-trucks. Later hesen ze zoals gebruikelijk hun eigen vlag op meerdere overheidsgebouwen. Volgens ISIS zelf hebben ze al 13 dorpen in het gebied veroverd.

De olievelden waren in handen van Koerdische strijders. Die hadden de beide door de staat gerunde olievelden in beslag genomen toen ISIS het gebied was ingetrokken. De velden liggen in de buurt van de oliepijpleiding tussen Irak en Turkije. IS heeft inmiddels vier olievelden tot zijn beschikking, waarmee de terreurgroep zijn strijd kan financieren.

Paniek

In plaatsen ten noorden en westen van Mosul is paniek uitgebroken. Veel inwoners zijn op de vlucht geslagen. ISIS nam onlangs de stad zelf in en stelde de christenen een ultimatum: bekeer je tot de islam en betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard.

ISIS en verwante gewapende groepen hebben de afgelopen weken verscheidene steden en gebieden in het noorden en westen van Irak veroverd, waar ze dood en verderf zaaien. Ze stichtten eind juni een kalifaat (soort islamitische heilstaat) in delen van Irak en Syrië.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier