Honderden personen hebben vorige week Chinese overheidsgebouwen aangevallen in de autonome regio Xinjiang. Veiligheidstroepen schoten daarop 59 ''terroristen'' dood en arresteerden 215 vermeende aanvallers.

Dat berichten Chinese staatsmedia.

Het Chinese staatspersbureau Xinhua maakte vorige week al melding van de aanval, maar liet het slachtofferaantal in het midden.

Inmiddels blijkt dat bijna honderd mensen om het leven zijn gekomen tijdens de grootschalige aanval op 28 juli. Naast de tientallen aanvallers zijn 35 Han-Chinezen en twee Oeigoerse functionarissen omgekomen.

De gemaskerde aanvallers waren gewapend met messen. Zij maakten eerst slachtoffers in het dorpje Elixku in het district Shache, circa 3500 kilometer ten westen van Peking, en vervolgens in het nabijgelegen Huangdi.

Blokkades

De aanvallers zetten wegblokkades op en hielden auto's tegen. Ze vielen inzittenden aan met messen en bijlen, aldus de autoriteiten. Ook zouden zij mensen hebben gedwongen mee te doen met de aanval. De politie heeft naar eigen zeggen lange messen in beslag genomen, bijlen en spandoeken waarin werd opgeroepen tot de jihad.

Het brein achter de aanval zou banden hebben met een separatistische groep die strijdt voor een onafhankelijk Xinjiang. Hij is opgepakt.

De beide aanvallen waren in de autonome regio Xinjiang waar de inheemse islamitische Oeigoeren naar eigen zeggen worden verdrukt door de komst van vele Han-Chinezen en zich verzetten tegen Peking.

Zo werden in juni zeker dertien mensen doodgeschoten toen ze een politiebureau aanvielen. In april raakten tientallen mensen gewond door een aanval op een treinstation in provinciehoofdstad Ürümqi.