De Britse regering heeft zondag een marineschip naar Libië gestuurd om Britten te evacueren uit het door geweld geteisterde land. 

Dat meldt de BBC op gezag van regeringsbronnen. In het Noord-Afrikaanse land zouden zo'n honderd tot driehonderd Britten zijn.

Ruim 108 mensen hebben zich aangemeld voor vertrek met de HMS Enterprise. Er gaan ook twee Ieren en een Duitser mee. Het marineschip zet koers naar Malta zodra iedereen aan boord is. Officieel zou het geen reddingsmissie zijn, omdat mensen nog op andere manieren het land kunnen verlaten.

Na Nederland en de Verenigde Staten sloot ook het Verenigd Koninkrijk vrijdag de deuren van zijn ambassade in de hoofdstad Tripoli vanwege het aanhoudende geweld. Er is tijdelijk een vervangende vestiging in Tunesië ingericht.

Doden

In Tripoli vielen zaterdag meer dan twintig doden bij gevechten tussen twee gewapende groepen die al weken strijden om controle over de internationale luchthaven. Ruim zeventig mensen raakten gewond.

Zondagochtend was het weer rustiger, maar er steeg nog een enorme zwarte rookwolk uit boven de stad. Die is afkomstig van een brandstoftank, die geraakt was door een raket.

Parlement

Het Libische parlement week zaterdag van Tripoli uit naar de oostelijke stad Tobruk. Volksvertegenwoordigers kwamen daar zaterdag in crisiszitting bijeen in een zwaarbewaakt hotel.

De parlementariërs worden geacht een nieuwe regering te vormen, die de orde in het land moet herstellen. ''Ons vaderland staat in brand'', zei interim-parlementsvoorzitter Abu Bakar Baira. ''We moeten snel werken om tegemoet te komen aan de eisen van ons volk en ze te redden van deze ramp.''

Het parlement week uit naar Tobruk, omdat de grootste steden van het land zijn veranderd in slagvelden. In Tripoli en Benghazi leveren gewapende groeperingen een bloedige strijd. Bij de gevechten, waarbij al honderden doden zijn gevallen, wordt het gebruik van zware wapens niet geschuwd.