Een Amerikaanse arts die in West-Afrika ebola opliep is zaterdag aangekomen in het ziekenhuis in Atlanta. Dat heeft de ambulancedienst gemeld.

De dokter is naar de VS gebracht in een speciale tent die gebruikt wordt om patiënten met zeer besmettelijke ziekten te vervoeren.

Kent Brantly is de eerste van twee ernstig zieken Amerikanen die naar het gespecialiseerde Emory University Hospital in Atlanta gevlogen wordt voor behandeling. De andere patiënt volgt enkele dagen later.

Het is voor het eerst dat een ebolapatiënt naar de VS gebracht wordt. De autoriteiten zijn ervan overtuigd dat de ziekte behandeld kan worden zonder de Amerikaanse bevolking in gevaar te brengen.

De twee medici werkten in een ziekenhuis in Liberia waar mensen met ebola behandeld werden. De ziekte heerst ook in Guinee en Sierra Leone. Ruim 1.300 mensen zijn besmet en er vielen meer dan 700 doden.

Zware bloedingen

Het virus wordt verspreid door direct contact met bloed, urine, speeksel en andere lichaamssappen van besmette personen. Symptomen zijn koorts, hoofdpijn, overgeven en diarree. Sommige patiënten krijgen zware bloedingen. De ziekte is in veel gevallen dodelijk en er bestaat geen medicijn.

Artsen proberen zieken zo fit mogelijk te krijgen in de hoop dat het lichaam het virus nog kan bestrijden.

In de Verenigde Staten zijn zo'n vier ziekenhuizen speciaal ingericht voor patiënten met zeer gevaarlijke virussen en bacteriën. Het eenheid in Atlanta heeft onder meer een eigen laboratorium, zodat er geen monsters verstuurd hoeven worden. Patiënten worden zo goed mogelijk afgeschermd van de buitenwereld.

Zes dingen die u moet weten over ebola