De Italiaanse Senaat heeft zaterdagmiddag een wet aangenomen die de druk op de overvolle gevangenissen moet verlichten. Gedetineerden komen eerder in aanmerking voor vervroegde vrijlating. 

Ook wordt 20 miljoen euro uitgetrokken voor compensatie aan mensen die onder onmenselijke omstandigheden hebben vastgezeten.

De Italiaanse gevangenissen zijn overvol en veelal sterk verouderd. De bezettingsgraad was vorig jaar 140 procent, de hoogste in de EU. Italië is daarvoor herhaaldelijk op de vingers getikt door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Ook president Giorgio Napolitano (89) spreekt er steeds weer schande van.

Premier Matteo Renzi beloofde bij zijn aantreden in februari het probleem eindelijk aan te pakken. De wet maakt het ook moeilijker verdachten in voorarrest te nemen. Uitzonderingen daarop zijn maffiadelicten, terrorisme, stalking en huiselijk geweld. Vooral voor veroordeelden onder de 25 jaar moet meer de nadruk op taakstraffen komen te liggen. Ook moeten de gevangenissen menselijker worden door meer cipiers aan te nemen.