Voor de vele Nederlanders die in Frankrijk onderweg zijn naar hun vakantiebestemming, is het met recht een zwarte zaterdag geworden. Op de Franse wegen is het filerecord gebroken.

Rond 12.45 uur stond er 906 kilometer file, 36 kilometer meer dan het vorige record uit 2009. Dat heeft de ANWB zaterdag gemeld. Vorig jaar stokte de teller bij 828 kilometer.

Om 18.00 uur stond er nog ongeveer 300 kilometer file, maar de lengte nam snel af.

Grootste knelpunt was de A6/A7 in de Rhônevallei. Daar was op het hoogtepunt sprake van 100 kilometer langzaam rijdend verkeer. Ook op de A10 van Parijs naar Bordeaux waren vakantiegangers vele uren langer onderweg. Op de alternatieve route door midden-Frankrijk, de A71, stond 80 kilometer voor Clermont-Ferrand.

Andere landen

Ook in andere vakantielanden was sprake van monsterfiles. Zo stond het in Duitsland behoorlijk vast op de A8 van München naar Salzburg. Terugkerend vakantieverkeer zorgde voor een lange file op de A9 van München naar Neurenberg.

Verder was er een ruime wachttijd aan zowel de Zwitserse als de Italiaanse kant van de Gotthardtunnel. In Italië werd een tientallen kilometers lange opstopping gemeld bij Bologna, op de A1/A14 van Milaan naar Ancona.

Bekijk het actuele verkeersoverzicht