Het dodental van een reeks gasexplosies donderdag in de Taiwanese stad Kaohsiung is gestegen tot zeker 27.

De brandweer heeft volgens lokale media nog twee lichamen gevonden, waarvan een van een 74-jarige man. Verwacht wordt dat het dodental nog verder oploopt. Er worden nog twee brandweermannen vermist.

De ontploffingen in de zuidelijke stad Kaohsiung waren veroorzaakt door lekken in een ondergrondse gaspijpleiding.

Taiwanese media meldden dat door de explosies op verscheiden plaatsen in het district Qianzhen branden uitbraken. Bij het incident raakten meer dan 265 mensen gewond.

Petrochemisch bedrijf

Het onderzoek naar de explosies richt zich op een petrochemisch bedrijf dat de ontplofte pijnleiding exploiteerde. Volgens het stadsbestuur in Kaohsiung had LCY Chemical Corp. verzaakt de autoriteiten in te lichten over problemen met de pijpleiding. Het bedrijf zou ervan op de hoogte zijn geweest dat er die nacht haperingen waren in de gaslevering.

"Als we eerder door LCY op de hoogte waren gebracht, hadden we iedereen geëvacueerd", aldus Chen Chin-der, hoofd van het milieubeschermingsbureau van de stad. De pijpleiding zou bijna vier ton propeen per uur gelekt hebben, een zeer licht ontvlambaar, kleurloos en onwelriekend gas.

Volgens Chen hebben brandweerlieden en ambtenaren uren gezocht naar de oorsprong van een onaangename geur op straat. Toen ze de bron achterhaald hadden, had zich volgens Chen een grote hoeveelheid gas opgebouwd en waren de explosies niet meer te voorkomen.

LCY heeft beloofd mee te werken aan het onderzoek. "Het achterhalen van de waarheid en de verantwoordelijkheid heeft onze prioriteit", aldus een woordvoerster.

Bekijk de beelden: