De ter dood veroordeelde Joseph Wood kreeg vorige week vijftien keer medicijnen toegediend, terwijl een dosis al fataal had moeten zijn.

Dat meldt de Amerikaanse krant Arizona Republic zaterdag.

Volgens de advocaten van Wood is er geknoeid met de executie. In plaats van 50 milligram van elk medicijn in de dodelijke cocktail, moest Wood 750 milligram van elk medicijn worden toegediend voordat hij het leven liet. Het verantwoordelijke overheidsorgaan liet weten dat Wood wel verdoofd was en dus geen pijn heeft gevoeld.

Amerikaanse media schreven eerder dat hij tijdens zijn executie honderden keren naar adem snakte. Zijn advocaat Dale Biach probeerde de executie nog te stoppen, maar dat mislukte.

Biach noemt de executie een ''mislukt experiment'' en wil een onafhankelijk onderzoek. De gevangenis doet onderzoek naar het incident, maar de overheid liet al weten dat er in het protocol niet is opgenomen hoe lang een executie mag duren.

De rampzalig verlopen executie zorgt opnieuw voor ophef over de doodstraf door injectie in de Verenigde Staten. Staten proberen vaker nieuwe medicijnencocktails uit, omdat veel medicijnfabrikanten bezwaar hebben tegen het gebruik van hun product voor executies.