De Verenigde Staten maken zich op voor de komst van twee Amerikaanse ebolapatiënten. Het Emory Academisch Ziekenhuis in Atlanta liet weten zaterdag de eerste patiënt te verwachten. ''De tweede patiënt volgt in de komende dagen'', zei een woordvoerster.

De zieke hulpverleners worden tijdens hun behandeling afgezonderd van de buitenwereld. Ze kunnen hun familieleden alleen zien door een raam. Contact met mensen buiten de kamer verloopt via telefoon of intercom.

Omdat er geen medicijn bestaat tegen ebola, probeert het ziekenhuis het duo op alle mogelijke manieren in leven te houden. ''Dan kan het lichaam de infectie onder controle krijgen'', zei een specialist van het ziekenhuis op een persconferentie. Voor zover bekend is het de eerste keer dat ebolapatiënten worden behandeld in de VS.

De Amerikanen liepen de dodelijke ziekte op terwijl ze mensen met ebola behandelden in Afrika. In de VS zorgde de komst van het zieke duo voor enige commotie. Zo twitterde de steenrijke zakenman Donald Trump dat de hulpverleners geweigerd moeten worden.

Consequenties

''De VS kunnen niet toestaan dat mensen die zijn geïnfecteerd met ebola terugkeren. Mensen die in afgelegen oorden gaan helpen zijn fantastisch, maar moeten wel de consequenties voelen'', schreef Trump. Sinds ebola dit jaar opdook in West-Afrika, zijn zeker 700 mensen gestorven aan de ziekte. Volgens functionarissen loopt de volksgezondheid in de VS echter geen gevaar.

In de strijd tegen de ernstigste ebola-uitbraak ooit zijn meer internationale experts en meer geld nodig. Dit heeft het hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Margaret Chan, vrijdag gezegd in Conakry. 

Zij had daar overleg met de presidenten van Guinee, Liberia en Sierra Leone. Die hebben afgesproken krachtige maatregelen te nemen tegen het ebolavirus. Door de recente uitbraak zijn in West-Afrika al 729 mensen overleden.

Zes dingen die u moet weten over ebola