De NAVO moet zich hervormen om lidstaten beter te kunnen beschermen tegen een mogelijke militaire dreiging uit Rusland. Dat schreef de Britse premier David Cameron zaterdag in een brief aan de leiders van NAVO-landen.

Cameron wil de NAVO-top in Wales komende maand aangrijpen om de langetermijnrelatie met Moskou opnieuw ter discussie te stellen.

Volgens de premier moet niet voorbij worden gegaan aan het feit dat Rusland het bondgenootschap ziet als een tegenstander.

''Een half jaar na het begin van de Russisch-Oekraïense crisis moeten we overeenstemming bereiken over maatregelen voor de lange termijn die ons vermogen verbeteren om snel te reageren op iedere dreiging'', schreef Cameron. Zo moeten ''bondgenoten die vrezen voor de veiligheid van hun land gerust worden gesteld en Russische agressie worden afgeschrikt''.

Oekraïne

De regering van de Verenigde Staten wil volgend jaar eenheden van de Oekraïense nationale garde gaan trainen en uitrusten. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag (lokale tijd) bekend.

Met de plannen zou ongeveer 19 miljoen dollar (ruim 14 miljoen euro) zijn gemoeid. De training moet worden verzorgd door de Amerikaanse troepen in Europa en de nationale garde van Californië. Het Amerikaanse congres moet de plannen nog goedkeuren.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne