Venezuela heeft nooit gedreigd om Aruba binnen te vallen naar aanleiding van de arrestatie van het hoofd van de militaire inlichtingendienst Hugo Carvajal. 

Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) in antwoord op vragen van D66-Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Wassila Hachchi. Volgens de minister zijn er geen dreigementen geuit.

De Venezolaanse marineschepen die zondag voor de kust van Curaçao en Aruba zijn gezien voeren buiten de territoriale wateren. De schepen waren op weg van Maracaibo naar Puerto Cabello.

Een gangbare route, aldus Timmermans. Volgens de minister is er dan ook geen reden om actie te ondernemen tegen mogelijke dreigingen.

Onschendbaarheid

Carvajal, de beoogde nieuwe consul op Aruba, werd gearresteerd op verzoek van de Verenigde Staten. Carvajal wordt verdacht van wapenleveranties aan de Colombiaanse guerillabeweging FARC en drugssmokkel naar de VS.

Hij kwam vrij nadat Timmermans besloot hem alsnog diplomatieke onschendbaarheid te verlenen. Hoewel hij nog niet was benoemd als consul kon hij daar toch aanspraak op maken.

Status

Dat Cavajal überhaupt gearresteerd kon worden kwam door onduidelijkheid over zijn status. Pas na 'juridische duiding' bepaalde Timmermans dat hij onschendbaar was. Volgens de minister was dat zijn beslissing en heeft hij dat niet afgestemd met de VS.

Carvajal werd na zijn vrijlating tot persona non grata verklaard maar waarom dat precies is gebeurd, wil Timmermans niet zeggen. Volgens de minister is het koninkrijk niet verplicht om daar mededelingen over te doen.