De gewapende tak van Hamas sluit niet uit dat een ontvoerde Israëlische militair en zijn kidnappers zijn gedood in een bombardement. Dat blijkt uit een verklaring van de militante beweging.

Hamas benadrukt nogmaals niets te weten over het lot van de 23-jarige officier. ''We hebben alle contact verloren met de groep strijders die deelnam aan de hinderlaag. We denken dat ze allemaal zijn gedood in een bombardement. Als ze inderdaad de soldaat hadden gekidnapt, denken we dat hij daarbij ook om het leven is gekomen.''

Hamas ontkent tevens dat het vrijdagochtend het staakt-het-vuren heeft geschonden. De gevechten waarbij twee Israëlische militairen omkwamen, waren volgens de Palestijnse groepering al aan de gang toen het bestand inging. Hamas zou hebben gereageerd op Israëlische pogingen om terreinwinst te maken.

Doden

Het aantal dode Palestijnen als gevolg van het Israëlische offensief tegen Hamas is gestegen tot zeker 1574. De meeste van hen zijn burgers. Naast de doden vielen zo'n zevenduizend gewonden. Dat is van de autoriteiten in de Gazastrook vernomen. Aan Israëlische kant zijn 66 doden gevallen, vrijwel allemaal militairen.

Alleen al bij Rafah in het zuiden van het autonome gebied kwamen vrijdag zeker 35 Palestijnen om het leven door Israëlische tankbeschietigingen. Egypte heeft daarop de enige grensovergang gesloten. De Gazastrook wordt weleens omschreven als openluchtgevangenis voor Palestijnen.

Ook zeker twee Palestijnen zijn vrijdag doodgeschoten tijdens demonstraties op de Westelijke Jordaanoever. Dat melden Palestijnse en Israëlische bronnen.

Duizenden mensen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen het Israëlische offensief in de Gazastrook.

Een Palestijn kwam om het leven in de stad Tulkarm, waar demonstranten de Israëlische troepen bekogelden met stenen en molotovcocktails. Daarop openden de militairen het vuur. Een tweede Palestijn kwam om het leven bij Ramallah. Daar lukte het Israëlische soldaten volgens een legerwoordvoerster niet de demonstranten in bedwang te houden, waarop met scherp werd geschoten.

Chaos

De situatie in de Palestijnse stad Rafah, die vrijdag door Israëlische artillerie en luchtmacht is bestookt, is rampzalig en chaotisch. In de straten liggen lijken van vrouwen, kinderen en bejaarden. Gewonden op zoek naar medische hulp lopen gillend rond. Het belangrijkste ziekenhuis van de stad is gesloten.

Dit zeggen sommigen van de duizenden burgers die de stad in het zuiden van de Gazastrook zijn ontvlucht. Bij de Israëlische aanval vrijdag zijn zeker zeventig doden gevallen. Volgens de vluchtelingen schieten de Israëli's op ''alles'': huizen, straten en wegen, moskeeën en ziekenhuizen.

Ooggetuige Ahmed Abu Anza, die twee familieleden heeft verloren: ''Zij hebben mijn zuster en mijn broer gedood en dan al onze buren. Allen zijn zij omgekomen toen zij hun huizen ontvluchtten en daarbij met witte vlaggen zwaaiden.''

Hartverscheurend

Barack Obama vindt het ''hartverscheurend'' te zien hoeveel burgerdoden er vallen in de Gazastrook. De Amerikaanse president wil dan ook dat al het mogelijke gedaan wordt om te voorkomen dat meer Palestijnse burgers worden gedood. Dit zei het staatshoofd tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Aan de andere kant hamerde Obama op het recht van Israël om zichzelf te verdedigen. Hij hekelde dat Hamas vanuit dichtebevolkte gebieden op de Joodse staat schiet. Een uitweg uit het dilemma kan volgens Obama een staakt-het-vuren zijn, dat levens redt en leidt tot een oplossing voor de zorgen van de Israëli's om hun veiligheid.

Iron Dome

Het Amerikaanse Congres gaat 225 miljoen dollar uittrekken om  het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome te steunen. Het voorstel werd vrijdag (lokale tijd) goedgekeurd.

Dat meldt AP.

Het geld van het voorstel wordt gebruikt om de voorraad onderscheppingsraketten aan te vullen. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict