Het schip Arctic Sunrise van de actiegroep Greenpeace heeft vrijdag de haven van Moermansk verlaten en is onderweg terug naar Amsterdam.

Het schip, dat bijna een jaar aan de ketting heeft gelegen in het Russische Moermansk, vaart in ongeveer tien dagen terug naar Nederland, meldt de milieuorganisatie vrijdag. 

Het schip vaart, onder leiding van kapitein Daniel Rizzotti, zelfstandig terug naar Amsterdam. De afgelopen maand zijn daarvoor de nodige herstelreparaties uitgevoerd. Veel apparatuur die nodig is om veilig te navigeren en te communiceren was het afgelopen jaar verdwenen. 

"Tien maanden lang, waaronder de ijskoude winter in Moermansk, had het schip geen onderhoud gehad, terwijl een ijsbreker als de Arctic Sunrise normaliter dagelijks onderhouden moet worden", aldus Rizzotti. "We hebben in de afgelopen weken dus behoorlijk hard moeten werken om vandaag veilig koers te kunnen zetten naar Amsterdam." 

Ketting

Afhankelijk van de weersomstandigheden verwacht Greenpeace het schip over tien dagen in de haven van Amsterdam te verwelkomen. Daarna wordt het schip direct uit de vaart gehaald om volledig hersteld te worden. Greenpeace wil het schip vervolgens weer inzetten voor milieu- en klimaatcampagnes. 

De Arctic Sunrise werd in september vorig jaar tijdens een protestactie tegen olieboringen in de Poolzee geënterd door de Russische kustwacht, waarna het schip door Rusland aan de ketting werd gelegd.

De bemanning van dertig mannen en vrouwen, onder wie twee Nederlanders werd gevangen gezet in Moermansk en in Sint-Petersburg, maar kwam in december 2013 weer vrij.