Zeker een Amerikaan, die in het westen van Afrika is besmet met het ebolavirus, wordt naar de Verenigde Staten overgebracht en daar verder behandeld. 

Dat hebben de Amerikaanse centra voor ziektecontrole CDC vrijdag bekendgemaakt. Het zou voor het eerst zijn dat een ebolapatiënt in de VS wordt behandeld.

Het gaat waarschijnlijk om een arts die besmet raakte tijdens zijn werk in Liberia. Hij is een van de twee Amerikanen die in dat land ziek zijn geworden. Ook een vrouwelijke missionaris zou besmet zijn met het virus. Amerikaanse media meldden dat zij ook wordt overgevlogen naar de VS.

De behandeling van de ebolapatiënt vindt plaats in een ziekenhuis in Atlanta in de staat Georgia, aldus de CDC. Het Emory University Hospital beschikt over een speciale afdeling met hoge veiligheidsvoorzieningen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is ook bij de repatriëring betrokken, die binnen enkele dagen zal plaatsvinden.

Het nieuws dat de Amerikaan in Atlanta wordt behandeld, veroorzaakte een discussie van verontruste Amerikanen op sociale media die bang zijn dat ebola ook in de VS om zich heen zal grijpen. Zij verklaren dat zij de ebola ''niet in de buurt van de VS willen'', hoeveel respect ze ook hebben voor het werk dat de twee besmette Amerikanen in Afrika hebben gedaan.

Nigeria

Nigeria heeft twee mensen in quarantaine geplaatst omdat vermoed wordt dat ze besmet zijn met het ebolavirus. De twee zouden in contact zijn geweest met een adviseur van de regering van Liberia die deze week in een ziekenhuis in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja overleed aan het virus.

De 40-jarige adviseur was bij aankomst op het vliegveld van Abuja ingestort. Nigeria houdt verder 69 mensen in observatie. Het land wil voorkomen dat het virus zich ook in Nigeria verspreid.

Tot donderdag zijn 729 mensen aan het ebolavirus overleden in Liberia, Guinee en Sierra Leone.

Zes dingen die u moet weten over ebola

Bekijk een achtergrondvideo over ebola: