Islamistische milities hebben donderdag de overwinning uitgeroepen in Benghazi. In de Oost-Libische stad wordt al dagen gevochten. 

De milities zeggen eenheden van het leger te hebben verslagen, bases te hebben veroverd en tanks, raketten en munitie te hebben buitgemaakt. 

Of de milities nu ook echt de lakens uitdelen in Benghazi is onduidelijk. De straten van de stad waren donderdag vrijwel verlaten. Nergens waren controleposten van het leger of de milities te vinden. Het politiebureau, dat woensdag nog onder vuur werd genomen met mortiergranaten, rookte nog na. 

De strijd in Benghazi ging tussen de milities en militairen die trouw hebben gezworen aan generaal Khalifa Hifter, die op eigen houtje de strijd is aangegaan met de milities in het land. Een bevelhebber van een van de gewapende groepen zei dat zij nu 'de enige macht in Benghazi zijn'. Hifters troepen lijken nu alleen nog de luchthaven van Benghazi in handen te hebben. 

Op een basis in Benghazi die dinsdag werd veroverd door de milities werden woensdag zeker 35 lichamen gevonden, aldus de Libische Rode Halve maan. "Maar er liggen er nog meer", zei een woordvoerder.

Geëvacueerd

De Chinese regering heeft een Grieks schip gecharterd om haar burgers weg te halen uit het roerige Libië. Volgens een bron bij de Griekse regering gaat het om honderden Chinese staatsburgers. Eerder op de dag werd al bekend dat duizenden Filipijnen uit Libië worden geëvacueerd. 

Niet alleen de Filipijnen en Chinezen in Libië nemen de benen. Griekenland stuurt ook een marinefregat om tientallen Grieken, Cyprioten, Britten en Maltezen op te halen. Een aantal landen had Griekenland om hulp gevraagd bij het evacueren van burgers uit Libië.

Veel landen, waaronder Nederland, hebben hun ambassades in de hoofdstad Tripoli gesloten. Nederland riep afgelopen weekeinde burgers al op Libië te verlaten. Voor zover bekend bij het ministerie van buitenlandse zaken zitten er zeventig Nederlanders in Libië. Zij zijn meermaals per sms en e-mail gewaarschuwd hun biezen te pakken.