Het ebola-virus in West-Afrika heeft al 1.323 mensen besmet, van wie er 729 zijn overleden. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondsheidsorganisatie (WHO) donderdag.

Donderdag maakte Sierra Leone bekend extra maatregelen te nemen tegen de verspreiding van de dodelijke ziekte. Veiligheidstroepen moeten plaatsen waar de ziekte om zich heen grijpt, afsluiten van de buitenwereld.

De regering van het West-Afrikaanse land heeft daartoe een zogenoemde gezondheidsnoodtoestand uitgeroepen. Een dag eerder kondigde de regering van Liberia soortgelijke maatregelen aan.

Een einde aan de epidemie, die in februari uitbrak, lijkt voorlopig niet in zicht.

Volgens de WHO is het echter niet nodig reis- en handelsbeperkingen in te stellen van en naar landen in West-Afrika waar het ebolavirus is uitgebroken. 

In een advies aan de Internationale Luchttransport Associatie (IATA) liet de WHO weten dat als er onverhoopt een patiënt in een vliegtuig reist, er een kleine kans is dat andere inzittenden worden besmet.

De IATA had de WHO geraadpleegd, nadat een man met een vlucht uit Liberia via Togo naar Nigeria was gevlogen. Hij overleed in Nigeria.

75 miljoen euro

De WHO liet donderdag ook weten omgerekend zo'n 75 miljoen euro uit te trekken om de ebola-uitbraak de kop in te drukken. Het hoofd van de WHO, Margaret Chan, heeft vrijdag in Guinee een ontmoeting met de leiders van de getroffen landen, zo liet de organisatie donderdag weten.

Het is de bedoeling dat de WHO samen met Guinee, Liberia en Sierra Leone een plan van aanpak maakt. Volgens Chan is nu dringend medisch personeel als artsen, epidemiologen en zusters nodig om de epidemie het hoofd te bieden.

Ook de VS doet mee aan de aanpak van de epidemie. Het Amerikaanse centrum voor ziektecontrole CDC liet donderdag weten dat het vijftig experts naar het westen van Afrika stuurt om te helpen. Een daar al werkzame Amerikaanse arts is bij zijn werk in Liberia besmet geraakt. Zijn gezondheid was donderdag verslechterd. Ook een Amerikaanse vrouwelijke missionaris is besmet.

Het CDC heeft Amerikanen geadviseerd niet te reizen naar de door ebola getroffen landen Guinee, Liberia en Sierra Leone als dat niet strikt noodzakelijk is. Topman Thomas Frieden van de CDC zei dat donderdag op een persconferentie.

Zes dingen die u moet weten over ebola