In de strijd in Gaza bezondigen Israël én Hamas zich mogelijk aan oorlogsmisdaden. Dat heeft de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, donderdag gezegd.

Pillay zei 'een herhaling' te zien van gebeurtenissen uit de Gaza-oorlog van 2009, waarin Israël volgens een VN-onderzoek doelbewust op burgers mikte.

Tegelijkertijd noemde zij het plaatsen en afschieten van raketten in dichtbevolkte gebieden door Hamas 'een schending van het internationale humanitaire recht en dus een oorlogsmisdaad'.

In de jongste oorlog in Gaza zijn al meer dan 1.360 Palestijnen en 59 Israëliërs gedood.

Bekijk de beelden:

Tunnels

Intussen heeft premier Benjamin Netanyahu donderdag gezegd dat het Israëlische leger door gaat met de militaire operatie in de Gazastrook totdat het alle tunnels heeft vernietigd die de Palestijnse beweging Hamas onder de grens met Israël heeft gegraven. "We zijn vastbesloten om deze missie te volbrengen met of zonder staakt-het-vuren", aldus Netanyahu.

Netanyahu wil af van de tunnels, omdat de militante beweging Hamas, die in Gaza de scepter zwaait, de tunnels onder meer gebruikt om in Israël te infiltreren en om wapens te smokkelen. Het Israëlische leger denkt dat het nog een aantal dagen nodig heeft om alle tunnels van Hamas te verwoesten.

Noodhulp

Valerie Amos, de coördinator noodhulp van de Verenigde Naties, heeft de strijdende partijen in de Gazastrook gevraagd dagelijks een gevechtspauze in te lassen. "Dan kunnen onze medewerkers gewonden helpen en kunnen doden worden begraven'', zei Amos.

"Daarnaast moeten de Israëliërs en de Palestijnen al het mogelijke doen om burgers te beschermen.'' Het Amerikaanse ministerie van Defensie noemde donderdag het aantal burgerslachtoffers door de gevechten in Gaza "veel te hoog''.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict