Het Oekraïense parlement heeft het ontslag van premier Arseni Jatsenjoek niet aanvaard. Dat meldt de Russische persdienst RIA Novosti

De volksvertegenwoordiging keurde nieuwe begrotingsvoorstellen goed, die door de regering van Jatsenjoek waren ingediend om aan de betalingsverplichtingen van het land te kunnen voldoen.

Na de stemming over zijn positie, die werd uitgezonden op televisie, werd Jatsenjoek toegejuicht door zijn assistenten.

Jatsenjoek besloot vorige week af te treden, omdat twee coalitiepartijen hadden besloten uit de coalitie te stappen. "Ik kondig mijn aftreden aan in verband met de val van de coalitie", sprak Jatsenjoek toen.

Jatsenjoek: ''Wat voor opties hebben we als de coalitie uit elkaar is gevallen, er niet gestemd is over wetten, soldaten niet betaald kunnen worden, dat er geen geld is om geweren te kopen, dat er geen mogelijkheden zijn om de gasvoorraden aan te vullen.''

Vertrouwen

Er zou binnen de regering met name onenigheid zijn over begrotingszaken. Voorstellen voor nieuwe wetgeving op het vlak van energie en meer geld voor defensie haalden de Rada (het Oekraïnse parlement) niet, omdat de regeringscoalitie uit elkaar was gevallen. 

Nu het parlement heeft ingestemd met enkele belangrijke begrotingsvoorstellen en Jatsenjoek weer vertrouwen geniet, kan hij voorlopig verder als regeringsleider.

Argentinië

Jatsenjoek zegt dat Oekraïne altijd aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. "Vandaag heeft de wereldeconomie twee nieuwsberichten. Het eerste is dat Argentinië niet aan zijn betalingsverplichtingen voldoet. Het tweede is dat Oekraïne nooit in gebreke is gebleven bij zijn schuldeisers en heeft aangekondigd dat ook nooit te zullen doen", aldus de regeringsleider.

De volksvertegenwoordiging ging onder meer akkoord met een belastingverhoging, waardoor Kiev de strijd van het Oekraïense leger tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land te kan blijven financieren.

Porosjenko

In een toespraak voor het parlement zei president Petro Porosjenko dat de kosten van de militaire operatie circa 3,3 miljoen euro per dag bedragen.

Vorige maand zei Porosjenko aan te verwachten dat het parlement zichzelf zou ontbinden. Hij wees op peilingen die aangeven dat 80 procent van de Oekraïners een nieuw parlement zou willen. 

De nationalistische partij Svoboda en de UDAR-beweging, die wordt geleid door voormalig bokser Vladimir Klitsjko, trokken hun steun aan de regering in. Svoboda-leider Oleg Tyahnybok verklaarde dat het parlement in de huidige vorm niet langer zou kunnen bestaan. 

Jatsenjoek gaf als interim-premier na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj leiding aan de Oekraïense regering. Eerder was hij al parlementsvoorzitter. 

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne