Israël mobiliseert 16.000 duizend nieuwe troepen. Dat meldt het Franse persbureau AFP donderdag. 

De mobilisatie is bedoeld om de legereenheden die op dit moment actief zijn in het conflict met Hamas rust te gunnen.

Het totaal aantal opgeroepen reservisten staat nu op 86.000, laat een woordvoerder van het Israëlische leger weten volgens Sky News

Iran beschuldigt Egypte er ondertussen van medische hulp aan gewonde vrouwen en kinderen in Gaza te verhinderen. Nu Egypte de grens met Israël heeft gesloten, worden alle routes naar de Gazastrook geblokkeerd.

Iran wil hulp verlenen aan Gaza, maar door de grenssluiting moeten hulpgoederen naar Egypte worden gevlogen voordat het in Gaza terechtkomt. Het duurt nu dagen voordat hulpgoederen de inwoners van Gaza bereiken, aldus de Iraanse overheid.

De enige andere optie voor Iran is de goederen door Israël te vervoeren, maar dat is ondenkbaar voor de aartsvijanden.

Egypte, dat op gespannen voet staat met de Palestijnse beweging Hamas, ontkent de beschuldigingen en zegt de hulp niet onnodig te vertragen.

Oorlogsmisdaad

De beschieting van een VN-school in Gaza, is volgens Amnesty International een oorlogsmisdaad. De mensenrechtenorganisatie wil dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval.

De school van Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, in Jabalia werd woensdag bestookt. Het was de zesde keer sinds de geweldsescalatie dat een VN-school onder vuur kwam te liggen.

Op het moment van de aanval waren Palestijnse burgers in het gebouw waar vluchtelingen worden opgevangen. Zeker twintig mensen kwamen om en tientallen raakten gewond.

Maatregelen

''Artillerie zou nooit moeten worden gebruikt in gebieden waar veel burgers zijn", aldus Amnesty. ''Israël is verplicht om maatregelen te nemen zodat burgers worden beschermd tegen geweld."

Uit een eerste onderzoek van Unwra blijkt dat de school werd beschoten door Israël. Het leger moet geweten hebben dat de hulporganisatie daar vluchtelingen opving, omdat zij hun coördinaten hadden gedeeld, aldus Amnesty. 

De 120.000 vluchtelingen in Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp in Gaza, hoopten er een veilige plek vinden, maar daarvan zijn er steeds minder in de smalle landstrook. Unrwa heeft ondertussen naar eigen zeggen een breekpunt bereikt. Unrwa-gebouwen herbergen al meer dan 200.000 vluchtelingen.

Het dodental onder de Palestijnen sinds het begin van de Israëlische aanval is inmiddels opgelopen tot 1.346. Onder hen zijn zeker 239 kinderen. Naast doden vielen er ook meer dan 6.200 gewonden.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict