Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft ingestemd met een rechtszaak tegen president Barack Obama. Ze vinden dat hij zijn hij zijn macht heeft misbruikt bij de invoering van Obamacare, de wet waarbij de zorgverzekeringen op de schop moesten.

Het Huis van Afgevaardigden, dat grotendeels wordt vertegenwoordigd door republikeinen, zegt dat Obama (een democraat) de zorgverzekeringswet heeft veranderd zonder tussenkomst van het Congres.

Met 225 stemmen voor een rechtszaak en 201 stemmen tegen, is de weg nu vrij om een rechtszaak aan te spannen.

Hoewel de republikeinen zeggen dat Obama wel vaker misbruik heeft gemaakt van zijn macht, heeft deze zaak alleen betrekking op Obamacare. Reden is dat ''deze optie de meeste kans van slagen heeft'', volgens afgevaardigde Pete Sessions.

Tijd verdoen

Obama beschuldigde de republikeinen ervan hun tijd te verdoen. ''Stop met haten de hele tijd", reageerde hij op de stemming. ''Er zijn genoeg dingen die gedaan moeten worden. Helaas is het voornaamste waarvoor ze gestemd hebben, de vraag of ze me aanklagen omdat ik mijn werk doe."

De 'Patient Protection and Affordable Care Act', zoals Obamacare eigenlijk heet, verplicht de 48 miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen om een zorgverzekering af te sluiten. Tegen de wet bestaat in de VS veel weerstand.

Federale rechters aarzelen dikwijls om zich te mengen in geschillen tussen de uitvoerende (president) en wetgevende macht (Congres). Om hun gelijk te halen moeten de Republikeinen aantonen dat het Huis door het optreden van Obama schade heeft geleden. Dan nog is het onwaarschijnlijk dat er een uitspraak zal zijn voordat Obama's laatste ambtstermijn in januari 2017 afloopt.