Radovan Karadzic eist dat zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal, dat in oktober 2009 begon, helemaal wordt overgedaan.

De ex-president van de Republika Srpska stelt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad, omdat de VN-aanklagers ontlastend bewijs hebben achtergehouden.

Honderdduizenden pagina's uit het dossier zijn te laat ter beschikking gesteld aan de verdediging, aldus Karadzic woensdag in een pleitnota aan de rechters.

Daardoor kon hij de verdediging, die hij zelf met jurdisch advies heeft gevoerd, niet goed voorbereiden.

De zittingen voor de presentatie van het bewijs in de Karadzic-zaak zijn inmiddels afgerond. Het begin van de slotpleidooien staat gepland voor eind september.

Onder druk

Het zou bij het VN-hoofdkwartier in New York heel slecht vallen als het proces na bijna vijf jaar helemaal wordt overgedaan. Het 'dure' tijdelijke tribunaal staat namelijk al jaren onder druk om zijn werk af te ronden en te sluiten. Maar Karadzic roept de rechters op ''niet gewoon in verlegenheid de andere kant op te kijken''.

Karadzic (69) staat onder meer terecht op verdenking van genocide na de val van Srebrenica in 1995. De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden toen de moord op duizenden moslimmannen niet voorkomen. Karadzic, 'vermomd' achter een enorme baard, werd in 2008 na een jarenlange klopjacht opgepakt.