De Verenigde Staten gaan Venezolaanse regeringsfunctionarissen die verdacht worden van mensenrechtenschendingen de toegang tot het land ontzeggen.

Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken woensdag gezegd. De namen van de personen tegen wie de visarestricties gelden worden niet publiekelijk bekendgemaakt.

De beslissing 'onderstreept ons principe dat individuen die mensenrechten schenden hiervoor verantwoordelijkheid moeten afleggen', aldus de woordvoerster. Volgens de VS heeft Caracas 'arbitraire arrestaties en excessief geweld' ingezet bij de grootschalige protesten die eerder dit jaar in Venezuela werden gehouden.

Begin februari gingen studenten en mensen uit de middenklasse de straat op om te demonstreren tegen de hoge misdaadcijfers, de enorme inflatie en een tekort aan basisgoederen.

Sinds het uitbreken van de protesten zijn ten minste 43 mensen om het leven gekomen. Meer dan drieduizend mensen die een rol speelden bij de demonstraties zijn opgepakt. De protesten zijn inmiddels afgezwakt, maar de onvrede is nog niet weggenomen.