De beschieting van een VN-school in Gaza, is een oorlogsmisdaad. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dan ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de aanval.

De school van Unwra, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, in Jabalia werd woensdag bestookt.

Op dat moment waren Palestijnse burgers in het gebouw waar vluchtelingen worden opgevangen. Zeker twintig mensen kwamen om en tientallen raakten gewond.

''Artillerie zou nooit moeten worden gebruikt in gebieden waar veel burgers zijn", aldus Amnesty. ''Israël is verplicht om maatregelen te nemen zodat burgers worden beschermd tegen geweld."

Uit een eerste onderzoek van Unwra blijkt dat de school werd beschoten door Israël. Het leger moet geweten hebben dat de hulporganisatie daar vluchtelingen opving, omdat zij hun coördinaten hadden gedeeld, aldus Amnesty. Het was de zesde keer dat een VN-school onder vuur kwam te liggen.

De 120.000 vluchtelingen in Jabalia, het grootste vluchtelingenkamp in Gaza, hoopten er een veilige plek te vinden, maar daarvan zijn er steeds minder in de smalle landstrook. Unrwa heeft ondertussen naar eigen zeggen een breekpunt bereikt. Unrwa-gebouwen herbergen al meer dan 200.000 vluchtelingen.

VN-school 

Volgens het Israëlische dagblad Haaretz heeft het Amerikaanse Witte Huis het artellerievuur op de school woensdag veroordeeld. En ook de Verenigde Naties (VN) hebben de aanval veroordeeld als ''schokkend''. 

''Die mensen waren daar onder de bescherming van de VN, onder onze bescherming!'', aldus Eliasson. Hij wees erop dat er voor burgers in de Gazastrook amper ruimte is waar zij naartoe kunnen vluchten.

Het dodental onder de Palestijnen sinds het begin van de Israëlische aanval is inmiddels opgelopen tot 1346. Onder hen zijn zeker 239 kinderen. Naast de doden vielen meer dan 6200 gewonden.

Luchtaanval

Bij een Israëlische luchtaanval op een drukke markt in de Gazastrook zijn 15 mensen omgekomen. Meer dan 160 mensen raakten gewond. 

Dat melden hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan. Het leger meldt dat woensdagmiddag ook drie Israëlische soldaten zijn omgekomen in Gaza.

Het Israëlische projectiel zou op een fruit- en groentemarkt zijn geland in Gaza-Stad. Honderden Palestijnen waren daar aan het winkelen. Volgens het ministerie van Gezondheid van Gaza dachten de burgers dat het staakt-het-vuren dat eerder door Israël was aangekondigd nog van kracht was. 

Het Israëlische leger kondigde stelde woensdag een gevechtspauze van vier uur in om humanitaire hulp in de Gazastrook mogelijk te maken. De strijd tegen Hamas werd om 14.00 uur stilgelegd. Hamas deed het bestand af als betekenisloos. 

Bestand

Beide partijen legden zaterdag ook al twaalf uur lang de wapens neer. Burgers konden toen water en voedsel inslaan en ziekenhuizen vulden hun medicijnvoorraden aan. Voor banken ontstonden rijen met mensen die geld wilden opnemen.

Israël en Hamas werden het vervolgens niet eens over een verlenging van dat korte bestand. Jeruzalem verlengde de wapenstilstand met vier uur na een oproep van de internationale gemeenschap. De Palestijnen respecteerden dit niet en vuurden raketten af.

Israël beloofde tot zondagavond te stoppen met vechten als Hamas dat ook zou doen. Toen dat niet gebeurde, maakte Israël een einde aan het bestand. Toen Hamas zondag rond het middaguur terugkrabbelde en toch een pauze wilde, vond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat te laat.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict