De milities die elkaar al twee weken hevig bestrijden in de buurt van het vliegveld van de Libische hoofdstad Tripoli, hebben woensdag een tijdelijk bestand gesloten.

Dat moet de brandweer in staat stellen de enorme brand in de brandstoftanks bij de luchthaven onder controle te krijgen. De brand begon maandag door de inslag van een raket.

De brandweer trok zich maandag wegens de gevechten terug.

Om het bezit van het vliegveld vechten milities die voornamelijk geworteld zijn in de steden Misurata en Zintan. De gevechten behoren tot de zwaarste sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011.

Opstand

Medische bronnen meldden woensdag dat minstens 75 lichamen, vooral van soldaten, zijn gevonden in de Oost-Libische stad Benghazi, al twee dagen het toneel van harde strijd tussen jihadisten en regeringsmilities.

De Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, vond meer dan vijftig stoffelijke overschotten op de legerbasis die elitetroepen dinsdag opgaven.

Benghazi vormde in 2011 het centrum van de opstand tegen Kaddafi. De opstandelingen leken eerst niet opgewassen tegen Kaddafi's regime, dat 650 kilometer westelijker in Tripoli zetelde. Dankzij steun van vooral de NAVO vielen Tripoli en Kaddafi's regime in augustus 2011.

Sindsdien is het land in handen van verscheidene gewapende groeperingen. De Nederlandse ambassade in Tripoli is dinsdag gesloten wegens de chaotische strijd in het land.