Het Israëlische leger heeft een gevechtspauze van vier uur afgekondigd om humanitaire hulp in de Gazastrook toe te laten. De strijd tegen Hamas is stilgelegd van 14.00 tot 18.00 uur woensdagmiddag (Nederlandse tijd).

Volgens de krijgsmacht gaat het om een humanitair bestand. Het leger meldde niet om welke gebieden in Gaza het gaat. Hamas, dat de dienst uitmaakt in de Gazastrook, heeft nog niet op het bericht gereageerd.

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft het leger 43 Palestijnen gedood toen het tientallen doelen bestookte in Gaza. Van hen kwamen er twintig om het leven in een VN-school.

Ook vielen er meer dan vijftig gewonden bij de aanval op de school in Jabalia in het noorden van Gaza, zegt woordvoerder van de Palestijnse hulpdiensten.

Bestand

Beide partijen legden zaterdag al twaalf uur lang de wapens neer. Burgers konden toen water en voedsel inslaan en ziekenhuizen vulden hun medicijnvoorraden aan. Voor banken ontstonden rijen mensen die geld wilden opnemen.

Israël en Hamas werden het daarna niet eens over een verlenging van dat korte bestand. Jeruzalem verlengde de wapenstilstand met vier uur na een oproep van de internationale gemeenschap. De Palestijnen respecteerden dit niet en vuurden raketten af.

Israël beloofde tot zondagavond te stoppen met vechten als Hamas dat ook zou doen. Toen dat niet gebeurde, maakte Israël een einde aan het bestand. Toen Hamas zondag rond het middaguur terugkrabbelde en toch weer een pauze wilde, vond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat te laat.

Veroordelen

De VN-organisatie Unwra veroordeelt woensdag degenen die verantwoordelijk zijn voor de raketten en het in gevaar brengen van onschuldige burgers. Faciliteiten van de VN-organisatie zijn neutraal terrein, aldus een woordvoerder.

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) doet bovendien een dringende oproep aan Israël en Hamas om onderscheid te maken tussen burgers en militairen bij hun aanvallen. Een militaire aanval waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen militaire doelen en burgers is volgens het Rode Kruis een oorlogsmisdaad.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict