Met messen bewapende strijders hebben in de Chinese provincie Xinjiang tientallen mensen gedood. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua dinsdag. Daarnaast zijn er nog eens tientallen gewonden gevallen.

Het geweld vond maandagochtend plaats in het dorp Elixku. De groep aanvallers drong een politiebureau en enkele overheidsgebouwen binnen. Hierna trokken de aanvallers naar een ander dorp. Op weg naar dat dorp werden burgers op willekeurige wijze aangevallen. De politie heeft tientallen aanvallers doodgeschoten.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat het een geplande terreuraanval was. Aanvullend onderzoek wordt verricht", meldt Xinhua. De Chinese staat wijst na aanslagen in Xinjiang doorgaans snel in de richting van "terroristen". 

De laatste maanden zijn er vaker bloedige aanslagen geweest in de regio. In mei kwamen bij een aanval op een markt in Ürümqi 31 mensen om en begin maart staken acht mannen 29 burgers neer bij het metrostation van Kunming. 

Oeigoeren

In de West-Chinese provincie wonen veel Oeigoeren, een moslimminderheid. Een deel van de Oeigoeren verzet zich tegen het onderdrukkende beleid van Peking en de economische buitensluiting.

De laatste decennia wordt Xinjiang in groeiende mate bevolkt door Han-Chinezen, die vaak belangrijke politieke en zakelijke functies toebedeeld krijgen. 

President Xi Jinping heeft de strijd tegen terreur in Xinjiang opgevoerd, met als gevolg dat honderden Oeigoeren zijn opgepakt en in massaprocessen zijn veroordeeld. 

Achtergrond: Onderdrukt of niet, toekomst Oeigoeren ziet er somber uit