De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa stuurt zo snel mogelijk waarnemers naar twee Russische posten op de grens met Oekraïne om toe te zien op het grensverkeer.

Dat maakte de OVSE dinsdag bekend. Veel westerse landen verdenken Rusland ervan de separatisten in Oekraïne van wapens en ander materieel te voorzien.

De waarnemers, die op uitnodiging van Rusland worden ingezet, gaan naar grensposten bij de Russische grensplaatsen Donetsk en Goekovo. Het mandaat behelst zestien waarnemers plus ondersteunend personeel, voor een periode van drie maanden. Rusland gaat zorg dragen voor de veiligheid van de OVSE-teams.

Grenscontrole is een van de voorwaarden die de Oekraïense president Petro Porosjenko stelde in zijn vredesplan. Veel landen zijn echter sceptisch over deze OVSE-missie, omdat ze slechts twee grensposten beslaat.

Bredere missie

Onder meer de Verenigde Staten hoopten op een bredere missie. "De VS vinden het zeer betreurenswaardig dat de Russische Federatie slechts bereid was minimale stappen te nemen (...)", aldus een verklaring van de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de OVSE. Deze missie 'omvat slechts twee grensposten, die goed zijn voor één kilometer van de 2300 kilometer lange grens."

Ook Groot-Brittannië en Canada tonen zich sceptisch over het nut van de missie.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov liet zondag weten dat Rusland volledig wil meewerken aan de OVSE-missie. Hij vroeg zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry de OVSE niets in de weg te leggen.

Militanten Oekraïne: Teruggedrongen maar nog niet verslagen

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne