Rusland heeft Oekraïne er dinsdag opnieuw van beschuldigd over de grens heen te hebben geschoten.

Rusland klaagt in verband met de gevechten in het uiterste oosten van Oekraïne, waar het Oekraïense leger in de aanval is. Kiev wil met deze 'antiterroristische operatie' pro-Russische rebellen in de streek uitschakelen.

"We eisen dat Oekraïne stopt het territorium van de Russische Federatie onder vuur te nemen'', luidde een verklaring van het Kremlin.

Volgens waarnemers proberen de Oekraïense strijdkrachten de rebellen op verscheidene plaatsen te omsingelen, vooral in het rebellenbolwerk Donetsk en in Loehansk, dat ruim 100 kilometer ten noordoosten van Donetsk ligt. Daartussenin ligt het wrak van het op 17 juli neergehaalde verkeersvliegtuig van Malaysia Airlines.

Niemand van de 298 inzittenden, onder wie 195 Nederlanders, overleefde het. De plaatsen waar de wrakstukken liggen, zijn rebellengebied. Dat wordt volgens waarnemers ook omsingeld in het nieuwe Oekraïense offensief. De Nederlandse premier Rutte heeft er dinsdag bij president Porosjenko van Oekraïne op aangedrongen het gebied met rust te laten om onderzoek en berging van stoffelijke resten mogelijk te maken.

Sinds maandagavond zijn volgens meldingen uit het rebellengebied tientallen burgers gedood of gewond bij beschietingen door het Oekraïens leger. Zo kwamen in Horlivka, even ten noorden van Donetsk, 17 burgers, inclusief 5 kinderen, om het leven.

Granaten

In Donetsk, de 'hoofdstad' van de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne, zijn dinsdag granaten ingeslagen. Het is niet bekend welke gebouwen zijn geraakt en of daarbij slachtoffers zijn gevallen. Het is ook niet bekend wie de granaten hebben afgevuurd. 

Het zou gaan om drie inslagen in de miljoenenstad. Die waren op kilometers afstand van het hotel waar Nederlandse en Australische experts, waarnemers van de OVSE en Nederlandse journalisten zitten. Die wachten in Donetsk tot ze naar de rampplek van vlucht MH17 kunnen gaan. De experts willen daar stoffelijke overschotten bergen en terugbrengen naar Nederland.

De reis naar de rampplek is de afgelopen dagen meerdere keren afgeblazen vanwege gevechten.

Het rebellenhoofdkwartier in de stad is niet ontruimd. Wel lopen er meer gewapende separatisten rond dan dinsdagochtend en maandag. ''Het is okee'', was het enige dat een rebellenwoordvoerder kwijt wilde.

Bekijk de beelden:

Sjizne

Het Oekraïense leger probeert nog altijd de plaats Snizjne te veroveren op de separatisten. Dat heeft luitenant-kolonel Andrej Lysenko van de Oekraïense veiligheidsraad dinsdag gezegd. Vanuit Snizjne zou op 17 juli een luchtdoelraket zijn afgevuurd op het vliegtuig van Malaysia Airlines.

Snizjne heeft ongeveer 50.000 inwoners en ligt ongeveer 70 kilometer ten oosten van Donetsk. Oekraïense militairen zijn volgens Lysenko ook de steden Sjachtarsk en Torez vlakbij de rampplek binnengegaan. Vanuit Torez vertrok een trein met stoffelijke overschotten van de vliegramp. Die werden via Charkov naar Nederland gebracht.

Oekraïne claimde maandag de strategisch belangrijke heuvel Savoer Mogila vlakbij de grens met Rusland te hebben ingenomen. Volgens Lysenko hebben de separatisten meerdere keren geprobeerd de heuvel weer in handen te krijgen, maar wisten militairen de aanval af te slaan.

Oekraïne zegt op zijn beurt dat zijn militairen worden beschoten ''vanaf het grondgebied van Rusland''. Zo zouden tien Oekraïense militairen zijn gesneuveld en 55 gewond zijn geraakt in gevechten bij de grensplaats Krasna Talivka.

Kiev zegt ook dat Rusland steeds meer troepen en materieel richting Oekraïne stuurt. Zo zouden er net over de grens bij Charkov 29 gevechtshelikopters, twee straaljagers en zes pantservoertuigen klaarstaan. Ook over de grens bij rebellenbolwerk Loehansk zou Rusland veel materieel hebben samengebracht.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp

Sancties moeten Poetin op knieën dwingen | Het conflict in Oost-Oekraïne