De Nederlandse ambassade in Libië is dinsdagochtend gesloten vanwege de onveilige situatie in de hoofdstad Tripoli.

De vijf leden van de staf zijn naar Tunesië gereisd om vanuit daar naar Nederland te vliegen. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. Wanneer de ambassade haar deuren weer opent, is onduidelijk.

In het land wordt al weken gevochten. Het ministerie riep Nederlanders in Libië zondag al op het land te verlaten. De veertig geregistreerde Nederlanders in het land zijn herhaaldelijk gewaarschuwd per sms en e-mail. De ambassade heeft geen verzoeken voor hulp of assistentie gekregen, laat de woordvoerder weten.

"Er wordt al een halve week gecommuniceerd dat Nederlanders het land op eigen kracht moeten verlaten. Mensen kunnen nu nog steeds weg. We zien daarom geen reden om actief mensen terug te halen, ook omdat we niet eens zeker weten of het er wel veertig zijn. Mensen registreren zich vaak wel als ze het land in gaan, maar vergeten dat dan als ze het land verlaten."

Frankrijk

Ook Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië hebben hun burgers opgeroepen te vertrekken uit Libië. Het Franse persbureau AFP meldt dat de evacuatie "snel moet verlopen": de Franse burgers verlaten Libië aan boord van een marineschip.

Ongeveer honderd Italiaanse burgers hebben Libië per militair vliegtuig verlaten. De Verenigde Staten sloten hun ambassade zaterdag al.

Negatief reisadvies

Voor het Noord-Afrikaanse land geldt sinds twee weken een negatief reisadvies. Niet alleen wordt hevig gevochten tussen milities onderling, maar ook met het regeringsleger. Onder meer bij het internationale vliegveld in Tripoli, in de stad zelf en rond de stad Benghazi wordt geschoten.

Bij hevige gevechten tussen jihadisten en regeringsgetrouwe troepen in het noordoosten van Libië zijn dinsdag meer dan dertig doden gevallen. 

Benghazi

Benghazi is de hoofdstad van de noordoostelijke regio Cyrenaica en vormde in 2011 het epicentrum van de opstand tegen dictator Muammar Kaddafi.

De opstandelingen leken eerst niet opgewassen tegen Kaddafi's regime, dat 650 kilometer westelijker in Tripoli zetelde. Dankzij steun van vooral de NAVO vielen Tripoli en Kaddafi's regime in augustus 2011. Sindsdien is het land in handen van verscheidene gewapende groeperingen. 

Volgende Libische regering wacht hels karwei