Bij de zwaarste nachtelijke bombardementen in drie weken tijd op de Gazastrook heeft een Israëlische raket dinsdagmorgen het huis van Hamas-leider Ismail Haniyeh geraakt.
 

De raket veroorzaakte schade, maar maakte geen slachtoffers. Er was volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Gaza niemand aanwezig.

De zoon van Haniyeh bevestigt op zijn Facebookpagina dat het huis leeg was op het moment van de aanval. Ook werden overheidsgebouwen en het hoofdkantoor van een televisiestation van Hamas getroffen. 

De Israëlische krijgsmacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag met vliegtuigen, tanks en marineschepen doelen van Hamas in Gaza-Stad onder vuur genomen. Volgens de Israëlische krant Haaretz zijn daarbij zeker 23 Palestijnen gedood en vele tientallen gewonden gevallen.

Vluchtelingenkamp

De slachtoffers vielen onder meer in een vluchtelingenkamp, dat vanuit de lucht werd beschoten. In de zuidelijke stad Rafah kwamen zeven Palestijnen uit een gezin om het leven. En het uitzendstation van Hamas, Al-Aqsa TV, werd doelwit. Maar televisie-uitzendingen gingen door.

Verder zijn vijf Israëlische militairen omgebracht door militanten, die via een tunnel het Israëlisch grondgebied probeerden te bereiken, schrijft Haaretz.

In de drie weken van aanvallen op de Gazastrook zijn al meer dan 1.100 doden en 6.500 gewonden gevallen. Veruit de meesten zijn Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen. Aan Israëlische zijde vielen 56 doden; 53 militairen en drie burgers.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei maandag dat het einde van het offensief in de Gazastrook nog niet in zicht is. Het leger waarschuwde de bewoners van drie grote woonwijken hun huizen te verlaten en onmiddellijk naar Gaza-Stad te trekken. Boven die stad hing dinsdag een dikke stofwolk van de explosies. 

Elektriciteitscentrale

Volgens een woordvoerder van de elektriciteitscentrale in de Gazastrook, is één van de brandstoftanks van de centrale geraakt door Israëlische tanks. De centrale beschikt over drie brandstoftanks. Over eventuele slachtoffers bij de aanval is nog niets bekend.

Gaza-Stad en veel andere delen van het afgesloten Palestijnse gebied zitten nu zonder stroom. Dikke rookwolken stijgen boven het complex uit.

Dit is het einde van de centrale, zei directeur Mohammed al-Sharif. Volgens hem is de lokale brandweer niet in staat om het vuur te blussen. Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de berichten.

De centrale werd vorige week ook getroffen. Daardoor was er sindsdien slechts een paar uur stroom per dag beschikbaar.

Khamenei

De Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft de Irsaëlische aanvallen op de Gazastrook veroordeeld en roept moslims wereldwijd op om de Palestijnen te bewapenen.

Khamenei hield dinsdag een toespraak in de Iraanse hoofdstad Teheran ten overstaan van honderdduizenden mensen om het einde van de islamitische vastenmaand ramadan te vieren. De speech werd rechtstreeks op tv uitgezonden.

Khamenei beschuldigde Israël ervan onschuldige mensen dag en nacht te bestoken. Hij noemde het Israëlische offensief een volkerenmoord en een ramp van historische proporties. Hij vindt dat de Palestijnen het recht op zelfverdediging hebben.

Bekijk beelden van de aanval:

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict