Rusland bereidt de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties aan separatisten in Oekraïne voor. Dit zei een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Barack Obama, Tony Blinken, maandag.

Hij zei dat de VS daar bewijs van heeft en meende voorts dat de separatisten nog steeds lanceerinrichtingen van het type SA-11 in handen hebben.

De pro-Russische separatisten worden ervan verdacht 17 juli een Boeing 777 van Malaysia Airlines met een raket te hebben neergehaald.

Het toestel met 298 mensen aan boord stortte in Oost-Oekraïne neer. Niemand overleefde het. Onder de slachtoffers zijn 194 Nederlanders.

Blinken zei dat niet bekend is wie de trekker heeft overgehaald, maar Rusland kan verwijten worden gemaakt.

Sancties

De beschuldigingen aan het adres van het Kremlin komen tijdens Europees overleg over meer sancties tegen Rusland. Blinken zei dat het duidelijk is dat de Europeanen nu bereid zijn meer sancties op te leggen op het gebied van financiën, energie en wapens. Washington zal deze week zijn sancties ook aanscherpen.

De sancties die al zijn afgekondigd, schaden de Russische economie. Maar de steun voor de separatisten in het oosten van Oekraïne is niet afgenomen, aldus de adviseur van Obama.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne