Frankrijk heeft maandag gezegd dat christenen die door militanten uit de Noord-Iraakse stad Mosul zijn verjaagd, welkom zijn.

''We bieden hulp aan ontheemden die zijn gevlucht voor de dreiging van de Islamitische Staat en hun toevlucht hebben gezocht in Koerdistan. Wij zijn klaar om hun asiel te bieden op Franse grond, als ze dat willen", aldus de Franse ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken in een gezamenlijke verklaring.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) roept via Twitter de Nederlandse regering op het Franse voorbeeld te volgen. Het Kamerlid heeft het in het verleden vaak opgenomen voor de christenen in het Midden-Oosten.

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) nam vorige maand Mosul in en stelde de christelijke inwoners een ultimatum: bekeer je tot de islam, betaal een religieuze belasting of kom om door het zwaard.

Circa 350 families vluchtten daarop uit de stad. Alleen christenen die niet kunnen reizen of zeer arm zijn, zijn in Mosul achtergebleven.

De christenen uit Mosul zijn niet de enigen die om hun geloofsovertuiging hun huis zijn ontvlucht.

Rapport

Uit het maandag gepubliceerde jaarlijkse rapport van de Verenigde Staten over de godsdienstvrijheid blijkt dat vorig jaar ''in bijna elke hoek van de wereld'' miljoenen christenen, moslims, hindoes en anderen om hun religieuze overtuiging op de vlucht zijn geslagen.

Het rapport wijst onder meer op honderdduizenden christenen in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar ook op het geweld van boeddhisten tegen een moslimminderheid begin 2013 in Myanmar, het vroegere Birma.

Aanvallen op mensen om hun godsdienst is niet beperkt tot ontwikkelingslanden, staat in het rapport. In Europa wordt op internetfora en in voetbalstadions zo vaak antisemitische taal gebruikt dat ''veel joodse individuen zich genoodzaakt zien hun godsdienstige identiteit te verbergen''.

Achtergrond: Verdeeld Irak worstelt met soennitische opstand l Wat is ISIS?

Alles over de onrust in Irak in ons dossier