De bemanning van de in april vergane Zuid-Koreaanse veerboot Sewol beval de passagiers meermaals het zinkende schip niet te verlaten.

Dat hebben zes scholieren die de schipbreuk overleefden maandag in de rechtszaal verklaard.

De zes meisjes legden belastende verklaringen af tegen vijftien stuurlieden en navigators van de Sewol. Zij staan terecht voor nalatigheid en het verzuimen van hun plicht de passagiers van het schip te redden. Vier verdachten zijn bovendien aangeklaagd voor dood door schuld.

De leerlingen van de middelbare school van Danwon schetsten in de rechtbank een beeld van de chaos die aan boord uitbrak toen de Sewol plotseling slagzij maakte en water begon te maken.

Toen hun hutten vol water stroomden besloten ze de bevelen die werden omgeroepen uiteindelijk maar in de wind te slaan en baanden ze zich een weg naar buiten.

De intercom bleef ondertussen schetteren: "Leerlingen van de middelbare school van Danwon, blijf waar je bent!", herinnerde een van de meisjes zich.

De veerbootramp kostte meer dan driehonderd opvarenden het leven. Van de 325 leerlingen uit Danwon hebben er maar 75 de schipbreuk overleefd.

Gevangen

Het openbaar ministerie stelt dat het dodental lager was uitgevallen als de opvarenden tijdig waren geëvacueerd. Justitie verwijt de bemanning verder dat die de Sewol heeft verlaten terwijl nog tal van passagiers op het schip gevangen zaten.

Ook een aantal werknemers van de rederij waarvoor de Sewol voer is in staat van beschuldiging gesteld. Zij zouden de veerboot te zwaar en onzorgvuldig hebben beladen.

Deskundigen denken dat de slordig geladen vracht op volle zee is gaan schuiven. Daardoor kapseisde het veer.

Vorige maand werd het lijk van de al lange tijd voortvluchtige eigenaar van de Sewol gevonden. Waaraan miljardair Yoo Byung-eun is overleden is nog onduidelijk. De ontbinding van het lichaam was al zo vergevorderd dat een lijkschouwing geen uitsluitsel bood.