Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept zeven Aziatische landen op de tijgers te tellen die in hun land nog in het wild leven.

Door gebrek aan wetenschappelijke cijfers is vrijwel niets bekend over de in het wild levende dieren in Indonesië, Maleisië, Thailand, Myanmar (het vroegere Birma), Laos, Cambodja en Vietnam, schrijft het fonds.

Dinsdag is het de Internationale Tijgerdag, waarop natuurbeschermers aandacht vragen voor het lot van tijgers in het wild. Behalve de zeven Aziatische landen komen nog tijgers in het wild voor in zes landen.

Drie daarvan, India, Nepal en Rusland, tellen structureel de katachtige dieren. Bhutan, China en Bangladesh publiceren binnenkort de eerste resultaten van hun telling.

2010

Nu moeten organisaties als het WNF zich baseren op een cijfer uit 2010. Het aantal in het wild levende tijgers werd toen op ongeveer 3.200 geschat. Op de Tijgertop in de Russische stad St. Petersburg hebben de dertien landen vier jaar geleden afgesproken dat het aantal in het wild levende tijgers in 2022 moet zijn verdubbeld.

Volgens het WNF is het vooral van belang dat Maleisië en Indonesië hun tijgers tellen. Daar komen twee ondersoorten voor: de Maleisische en de Sumatraanse tijger.

Michael Baltzer van de organisatie zegt dat het bijna ondoenlijk is de tijgers effectief te beschermen, als onbekend blijft hoeveel er precies in het wild voorkomen. De kans is dan volgens hem levensgroot dat de dieren uitsterven.