Het belangrijkste ziekenhuis van Gaza en een naburig park zijn maandagmiddag getroffen door twee explosies.

De bombardementen op het Al Shifa-ziekenhuis en het park kostten volgens Palestijnse functionarissen aan zeker tien mensen, onder wie enkele kinderen, het leven.

Israël ontkent verantwoordelijk te zijn. 

In het park in het vluchtelingenkamp Al-Shati, dat vlakbij zee aan de rand van Gaza-stad ligt, waren volgens het hoofd van de eerste hulp van Al Shifa kinderen aan het spelen op het moment van de explosie. Afdelingshoofd Ayman Sahabani telde tien doden en 46 gewonden. 

Het bombardement dat enkele minuten later een polikliniek op het ziekenhuisterrein trof, eiste volgens Sahabani geen levens. Wel raakten er meerdere mensen gewond.

Drone

Sahabani houdt, net als de Gazaanse politie en burgerbescherming, Israël verantwoordelijk voor de dubbele luchtaanval. Het Israëlische leger ontkent dat het de hand had in het bombardement.

Palestijnse raketten, die bedoeld waren voor Israël, zijn per ongeluk op het ziekenhuis en het park ingeslagen, meent het leger. 

Volgens een verslaggever ter plaatse van de Amerikaanse nieuwszender NBC was de aanval afkomstig van een Israëlische drone. NBC meldt minstens dertig doden. 

Mortieraanval

Bij gevechten in Gaza zijn maandag negen Israëlische militairen om het leven gekomen. Dat heeft het leger bekendgemaakt.

Vier militairen kwamen in de ochtend om bij een mortieraanval, aldus het leger. Vijf anderen lieten het leven bij gevechten met strijders in Gaza.

In totaal zijn nu 52 militairen omgekomen bij het offensief tegen strijders in Gaza, dat zo'n drie weken geleden begon. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn er in de Gazastrook meer dan duizend Palestijnse burgers omgekomen. 

Tunnel

Strijders van de Palestijnse Hamas-beweging zijn maandag in Israël geïnfiltreerd via een tunnel. Eenmaal aan de andere kant van de grens openden ze het vuur op Israëlische militairen, zei het leger maandag in een verklaring. 

Of de aanval van de militanten doden of gewonden tot gevolg had zei het leger niet. Israëlische media meldden dat vijf Hamas-strijders werden gedood. Er is een klopjacht geopend op de strijders. 

Israël heeft gezegd dat een van de doelen van het offensief in Gaza is om de tunnels tussen Gaza en Israël te vernietigen. Israël zegt tot dusver bijna twintig tunnels te hebben opgespoord en vernietigd. 

Burgerslachtoffers

VN-chef ban Ki-moon zei maandag in New York dat het grote aantal burgerslachtoffers in de Gazastrook leidt tot vragen bij de proporties waarmee geweld wordt toegepast. 

Alle partijen hebben de verantwoordelijkheid het geweld te beëindigen, want als de gevechten doorgaan, lijden de burgers, zei Ban. Hij vreesde wel dat er geen politieke wil is om de gevechten te stoppen, maar hij drong opnieuw aan op een langdurig staakt-het-vuren.

De Amerikaanse president Barack Obama riep zondagavond de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dringend op akkoord te gaan met een ''onmiddellijk en onvoorwaardelijk humanitair staakt-het-vuren''.

De Israëlische minister voor de Inlichtingendiensten, Juval Steinitz, zei maandag dat van een bestand pas sprake kan zijn, als ''wij alle tunnels hebben verwoest''.

Door de tunnels die onder de grens tussen Israël en de Gazastrook lopen, dringen Palestijnen de Joodse staat binnen om aanslagen te plegen. Het Egyptische leger heeft pas veertien tunnels onder zijn grens met de Gazastrook verwoest, waardoor goederen het Palestijnse gebied in werden gesmokkeld.

Suikerfeest

In de drie weken van aanvallen op de Gazastrook zijn al meer dan 1100 doden en 6200 gewonden gevallen. Veruit de meesten zijn Palestijnse burgers, vooral vrouwen en kinderen.

Maandag nog werden volgens Palestijnse artsen zeker tien mensen, onder wie acht kinderen, gedood toen in een park in een vluchtelingenkamp in het noorden van de Gazastrook een Israëlische raket insloeg.

Zeker veertig mensen raakten gewond. Elders werd het Shifa-ziekenhuis, het grootste in de Gazastrook, bij een beschieting beschadigd.

Verder bleef het relatief rustig. Maandagavond komt met zonsondergang een einde aan de vastenmaand ramadan. Het Suikerfeest, dat de maand van vasten afsluit, duurt drie dagen.

In de 21 dagen van strijd zijn naar schatting 43 Israëlische militairen en drie Israëlische burgers om het leven gekomen.

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict