De Nederlandse en Australische experts in Oekraïne zullen dinsdag opnieuw proberen de rampplek van MH17 te bereiken, indien de veiligheidssituatie dat toelaat.

Dat zegt het hoofd van de repatriëringsmissie in Oekraïne, Pieter-Jaap Aalbersberg maandagavond tijdens een persconferentie in Kiev. De inschatting daarvoor wordt dinsdagmorgen gemaakt.

Het team van 38 Nederlanders en elf Australiërs ging maandagmorgen voor de tweede keer op pad om het rampgebied te bereiken, maar moest die poging net als zaterdag staken.

Ze maakten rechtsomkeert omdat er ''in de nabijheid van Shakhtarsk werd geschoten", aldus Aalbersberg. ''Daarop is in overleg met de OVSE besloten terug te keren naar Donetsk." De experts willen het gebied verkennen en zoeken naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers.

Ingevlogen

Ondertussen wordt ook op andere fronten doorgewerkt, benadrukt Aalbersberg. ''Samen met Australiërs worden continu mensen en materieel ingevlogen om deze operatie zo goed en zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen.''

In Donetsk wordt een operationeel centrum opgezet. Verder worden zoekplannen opgesteld en voorbereid, maar daarvoor is ook een eerste verkenning op de rampplek nodig.

Als de experts ter plaatse stoffelijke overschotten vinden, worden die meteen geborgen. ''We gebruiken hiervoor een koelwagon die staat in de buurt van Torez. Mocht die door omstandigheden niet bereikbaar zijn, dan zorgen we voor alternatief vervoer. We laten geen stoffelijke overschotten achter.''

In Torez staat ook een trein met spullen van slachtoffers. Aalbersberg bekijkt of die voor de experts bereikbaar is "zodat we deze zo snel mogelijk in beweging kunnen krijgen''.

Frustrerend

Het hoofd van de missie is ''zeer teleurgesteld'' dat de LTFO’ers en marechaussees de rampplek tot twee keer toe niet hebben bereikt.

''De collega’s in Donetsk zijn zeer gedreven en gemotiveerd om naar de crash site te gaan. Ze zijn met spoed uit Nederland gekomen voor deze missie. Het is voor hen frustrerend om langdurig blijven te wachten tot ze aan de slag kunnen.''

Persoonlijke bezittingen

Aalbersberg heeft nog een andere uitdaging. In of bij de stad Torez zou een treinwagon vol persoonlijke bezittingen van de slachtoffers staan. ''Als dat inderdaad zo is, dan is dat de eerste slag die we proberen te slaan en heeft het gelijk onze prioriteit."

Aalbersberg wil de trein zo snel mogelijk naar Nederland halen, maar vooralsnog is nog niet helemaal duidelijk of dat gebied in handen van de rebellen of het regeringsleger is. ''Het is een gebied waar oorlog wordt gevoerd en waar veel veranderingen plaatsvinden."

Ondanks vermeende plunderingen in het al anderhalve week onbewaakte rampgebied is Aalbersberg ervan overtuigd nog persoonlijke bezittingen in het rampgebied te zullen vinden. En niet alleen spullen.

''Door zulke verhalen laten we ons niet leiden. We vinden dat de nabestaanden en slachtoffers recht hebben op een 'ultimate tocht' en we gaan ervan uit dat we nog zowel bezittingen als lichaamsdelen zullen vinden in de daarvoor beschikbare tijd."

OVSE

De waarnemers van de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa) zijn vastbesloten om door te gaan met hun werk. Dat liet waarnemer Alexander Hug maandag tijdens een persconferentie weten.

De separatisten en het regeringsleger hadden toegezegd dat de OVSE en zo'n vijftig Nederlandse en Australische forensisch onderzoekers de rampplek maandag veilig mochten betreden, maar toch werd er geschoten en moesten zij rechtsomkeert maken.

Wie er begon met schieten, meldt de OVSE niet.

De afspraken waren gemaakt met beide partijen, onder meer in persoonlijke gesprekken, en de deal was voor alle betrokkenen volkomen helder, aldus Hug.

Maandagavond gaan de gesprekken verder, want de OVSE wil dat het gebied zo snel mogelijk wordt onderzocht en resterende stoffelijke resten worden weggehaald. ''We weten dat er nog steeds lichaamsdelen liggen." Naarmate de tijd vordert, bestaat het risico dat menselijke resten verdwijnen, aldus Hug.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne