Oud-president van Georgië Michael Saakasjvili is aangeklaagd voor machtsmisbruik.

Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag naar buiten gebracht. Indien hij schuldig wordt bevonden, hangt hem een gevangenisstraf van vijf tot acht jaar boven het hoofd.

Het gewezen staatshoofd zit de afgelopen tijd veel in Oekraïne waar hij als adviseur voor de regering zou werken, aldus persbureau Itar-Tass.

De aanklachten tegen Saakasjvili betreffen zijn rol in twee incidenten: het gewelddadig uiteenslaan van massademonstraties tegen zijn regering op 7 november 2007 en invallen bij de televisiezender Imedi TV door de oproerpolitie en de daaropvolgende inbeslagname van de bezittingen van eigenaar Arkadi Patarkatsisjvili.

Dat meldde de hoogste openbaar aanklager in een verklaring. Bij deze incidenten zou Saakasjvili inbreuk hebben gemaakt op de rechten van zowel burgers en andere rechtspersonen als die van de maatschappij en de staat.

Getuigen

Dit voorjaar moest Saakasjvili al getuigen in een aantal zaken, waaronder die over de dood van premier Zurab Zjvania, een operatie tegen opstandige militairen en illegale acties tegen de familie van zakenman Badri Patarkatsisjvili.

Saakasjvili is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs. Hij was van januari 2004 tot november 2013 president met een korte onderbreking tussen november 2007 en januari 2008.