Ondergelopen huizen en straten die blank staan. In de Vlaamse gemeente Pittem, onder Brugge, heeft het noodweer met veel regen en onweer tot flinke overlast gezorgd. 

Ook in andere gemeenten, zoals Lichtervelde, in Vlaanderen is het gemeentelijke rampenplan afgekondigd.

Bij Pittem kan het spaarbekken het water niet verwerken, waardoor lager gelegen woonwijken onderstroomden. Aangezien het maandag nog steeds regent, is de ellende nog niet voorbij.

Met zandzakken worden dijken gebouwd om erger te voorkomen, ondertussen is de brandweer druk bezig met het wegpompen van water.

Ook in andere delen van Vlaanderen is er wateroverlast. Vooral kelders liepen onder. De bliksem sloeg in bij twee huizen. Persoonlijke ongelukken deden (nog) niet voor.

Engeland

In Zuidoost-Engeland hebben blikseminslag, hevige regenval, hagel en overstromingen voor verkeerschaos gezorgd. Dat meldt de BBC.

Volgens het Met Office, de Britse evenknie van het KNMI, viel er in sommige delen van het land in één uur meer dan de helft van de regen die er normaal in juli in heel Engeland valt.

Het weer zorgde voor vertragingen van vluchten die van en naar de Londense luchthaven Gatwick vlogen. Bewoners van Isfield in het zuidelijke graafschap Sussex werden onaangenaam verrast door 37 millimeter regen. In Great Dunmow in het zuidoostelijke Suffolk viel zelfs 43 millimeter.

Het treinverkeer kwam maandagmiddag weer op gang, nadat treinen eerder op de dag vertraging hadden opgelopen of waren uitgevallen door overstromingen en problemen met de stroomvoorziening, veroorzaakt door een blikseminslag in een elektriciteitscentrale. De Londense brandweer moest meerdere malen uitrukken om mensen uit hun auto te bevrijden. Naast Londen werden ook de graafschappen Sussex en Wessex getroffen.

Bekijk beelden van het noodweer in Engeland: