Duizenden mensen zijn zondag in Marseille de straat opgegaan tijdens een pro-Israëldemonstratie. 

Het is de eerste keer dat in Frankrijk een mars werd gehouden voor Israël sinds het Israëlische leger begin juli begon met een grondoffensief.

De demonstratie werd georganiseerd door een overkoepelende organisatie voor Joodse instellingen in Frankrijk. "We zijn hier om solidariteit met Israël, dat wordt aangevallen en het recht heeft zichzelf te verdedigen, te tonen", aldus de organisator.

Naast de 2000 betogers die hun steun voor Israël uitten, was er ook een groep pro-Palestijnse demonstranten. De oproerpolitie moest de groepen uit elkaar houden, schrijft de Franse krant Le Figaro. Ze scandeerden anti-Israëlleuzen.

Zaterdag

Zaterdag kwam het nog tot botsingen tussen pro-Palestinabetogers en de politie. Duizenden demonstranten verzamelden zich in Parijs ondanks een demonstratieverbod. Agenten zetten traangas in en arresteerden zeventig mensen. In Marseille bleef het zaterdag wel rustig toen aanhangers van Palestina meededen aan een toegestaan protest.

Frankrijk kent zowel de grootste Joodse als islamitische gemeenschap van Europa. Door de gevechten tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas zijn de spanningen tussen de twee bevolkingsgroepen toegenomen.