De Nederlandse ambassade in Libië roept zo'n zeventig Nederlanders dringend op om het land te verlaten vanwege het toenemende geweld daar.

De veertig bij de ambassade geregistreerde Nederlanders zijn, voor zover bereikbaar, per mail en sms gewaarschuwd. De meesten van hen, ongeveer driekwart, wonen met partner of gezin in Libië, waardoor het totaal uitkomt op circa zeventig personen.

Het is de bedoeling dat zij het land op eigen gelegenheid en in elk geval tijdelijk verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag.

Nederland kan nog maar 'zeer beperkte consulaire bijstand verlenen'. De ambassade in hoofdstad Tripoli is alleen nog telefonisch bereikbaar voor noodgevallen.

Minimale bezetting

Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, heeft de ambassade al tijdelijk gesloten, houdt een minimale bezetting aan of gaat naar een andere locatie. De Nederlandse ambassade in hoofdstad Tripoli, die bestaat uit vijf uitgezonden diplomaten en tien lokale medewerkers, bereidt zich ook voor op tijdelijke sluiting. Eerst begeleiden ze echter het vertrek van Nederlanders die weg willen.

Libië kampt momenteel met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht. Sindsdien kent het land geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die zich eerst tegen Kaddafi keerden, beheersen nu delen van Libië.

Frankrijk

Ook Frankrijk heeft zijn landgenoten opgeroepen Libië zo snel mogelijk te verlaten. "Alle Fransen moeten zo snel als ze kunnen contact opnemen met onze ambassade in Tripoli", laat het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten. Ook Duitsland drong erop aan om het land uit te gaan. 

Bekijk beelden van de onrust in Libië: