De Costa Concordia, die in januari 2012 voor de kust van het Italiaanse Isola del Giglio verging, is zondagmorgen in Genua aangekomen. Daar wordt het rampschip de komende twee jaar gesloopt.

Het wrak is gelicht, gestabiliseerd en naar Genua gesleept. De Costa Concordia begon de laatste en trage reis afgelopen woensdag. Het duurt ook lang voor het in de haven is vastgelegd.

Zondagmiddag wordt de Italiaanse premier Matteo Renzi in het westelijk deel van de haven verwacht om de laatste ligplaats van het schip te inspecteren.

Het Italiaanse schip van 290 meter lang en 36 meter breed werd in Genua gebouwd en negn jaar geleden feestelijk te water gelaten. De ondergang in 2012 was extra pijnlijk omdat die niet door een vreselijke storm of andere rampspoed werd veroorzaakt, maar door een bizarre navigatiefout of onachtzaamheid.

Verbazen

Renzi zei onlangs met enige trots dat de operatie om de Concordia te lichten erg moeilijk was, ''maar Italië heeft het geklaard. Dat is het Italië dat alles kan als het zich ergens op toelegt en dat ons zelfs kan verbazen''.

De Costa Concordia liep met meer dan 4200 mensen aan boord stuk op de rotsen bij Isola del Giglio, een eilandje voor de kust van Toscane, circa 130 kilometer ten noordwesten van Rome. Bij de ondergang van het schip verloren 32 mensen het leven.