Donderdag wordt er, naar verwachting, een besluit genomen door Oekraïne over een grote politiemissie in het rampgebied, waar de MH17 vorige week neerstortte. 

Dat bleek zaterdag tijdens een persconferentie door Jan Tuinder van het Landelijk Team Forensische Opsporingen (LTFO) in Charkov. 

Nederland, Oekraïne en Australië onderhandelen over een grootschalige politiemissie in Oost-Oekraïne, die uit vele tientallen ongewapende politiemensen moet gaan bestaan. De missie is gericht op het vinden van menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

In eerste instantie is er sprake van Nederlandse politiemensen, marechaussees en forensische experts. Waarschijnlijk komen er ook Australische politiemensen naar het gebied, maar volgens het LTFO is nog niet duidelijk hoeveel dat er zullen zijn en wanneer zij aankomen.

Tot donderdag zullen kleine teams van het LTFO en de marechaussee proberen toegang tot het gebied te krijgen. Zaterdag is dat nog niet gelukt, maar zondag wordt dat opnieuw geprobeerd.

Instabiel

Zaterdag, eerder op de dag, kwam naar buiten dat zeven Nederlandse onderzoekers van het LFTO zouden zijn tegengehouden op weg naar Donetsk. 

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet zaterdag weten dat Nederland zelf heeft besloten de LTFO'ers niet het rampgebied in te laten gaan. De OVSE gaf aan dat het gebied door gevechten te instabiel was. De Nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) heeft toen besloten de teams niet te laten gaan. 

De NCTV maakt dagelijks de afweging of het gebied veilig genoeg is. Vrijdag zijn er wel LTFO'ers op de plaats van de crash geweest, onder begeleiding van de OVSE.

Timmermans

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans benadrukt zaterdag ook dat Nederlandse onderzoekers geen toestemming nodig hebben van de Oekraïense overheid. "Laat er geen misverstand over bestaan: als het veilig genoeg is, kunnen onze mensen ook morgen al gewoon aan de slag", schrijft hij op zijn Facebookpagina. 

De minister verzekert dat iedereen die is afgereisd naar de plek in Oost-Oekraïne waar vorige week vlucht MH17 neerstortte 'niets liever willen dan meteen aan de slag gaan'.

De gesprekken over een gewapende politiemissie naar Oost-Oekraïene belemmert de forensische onderzoekers en marechaussees in het land die zoeken naar stoffelijke overschotten niet, zo benadrukt Timmermans. 

"Wij willen allemaal dat alle slachtoffers zo snel mogelijk thuis komen, waar ter wereld "thuis" ook mag zijn", aldus de minister. 

Bagage

De rebellen in Donetsk zouden naar eigen zeggen bagage uit het neergestorte toestel hebben overgedragen aan Nederlandse functionarissen. 

Navraag bij het ministerie van Veiligheid en Justitie wijst uit dat het gaat om kleinere spullen, bijvoorbeeld paspoorten, die in het bezit zijn gekomen van de Nederlanders.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne