Ook de tweede zwarte doos van het donderdag boven Mali neergestorte vliegtuig is terecht. Dit meldde een woordvoerster de VN-missie in het Sahelland zaterdag. De eerste zwarte doos werd vrijdag al gevonden.

Het toestel van Air Algérie van het type MD-83, een soort verlengde DC9, was onderweg van het West-Afrikaanse land Burkina Faso naar de hoofdstad van Algerije, Algiers. Het vliegtuig stortte onder zeer slechte weersomstandigheden neer in Mali. Alle 118 inzittenden zijn om het leven gekomen, onder wie meer dan vijftig Fransen.

Nederlandse commando's in het noordoosten van Mali hebben meegeholpen de plaats waar het vliegtuigwrak ligt veilig te stellen. Twee Nederlandse Apaches hebben meegeholpen in de zoektocht naar het toestel.

De Nederlandse militairen in het Malinese Gao maken deel uit van VN-missie Minusma. Gao ligt onder de vliegroute van Burkina Faso naar Algerije.

Nationale rouw

De Franse president François Hollande heeft zaterdag 3 dagen van nationale rouw afgekondigd. 

Hollande maakte de periode van rouw, die van maandag tot en met woensdag is, zaterdag bekend tijdens een gesprek met nabestaanden.

Hij zei dat de lichamen van alle 118 slachtoffers in de vroege ochtend van volgende week donderdag voor identificatie naar Frankrijk worden gebracht. Behalve de 54 Fransen waren er onder anderen Duitsers, Spanjaarden, Algerijnen en Egyptenaren aan boord.