Het is zaterdagochtend druk op de wegen naar Europese vakantiebestemmingen. Nederlanders op weg naar camping, hotel of appartement kunnen op verschillende plaatsen in de file terechtkomen, meldt de ANWB. 

Die spreekt van 'code rood', maar waarschuwt ook dat het de komende twee zaterdagen nóg drukker wordt. Dan gaan de Fransen en de Italianen met vakantie.

In Frankrijk staat rond 13.15 uur in totaal 603 kilometer file. Op de Autoroute du Soleil, de A7, is het tientallen kilometers langzaam rijden tussen Valence en Orange. Op de A10 van Parijs naar Bordeaux staan files bij Tours, Poitiers en Niort. Op de A9 van Orange naar Perpignan moeten vakantiegangers ter hoogte van Béziers achteraan aansluiten.

Duitsland

In Duitsland is het vooral druk rond München op de A8 richting Salzburg en op de ring van München, en op de A3 van Frankfurt naar Neurenberg. Ook is er veel vertraging op de A7 richting Füssen door een ongeluk bij Ellwangen en op de A8 van Stuttgart naar Ulm. Op de A9 Neurenberg-München staat 15 kilometer file.

Verkeer in Oostenrijk op de A10 van Salzburg richting Villach komt bij Golling terecht in eveneens 15 kilometer file door werkzaamheden. De wachttijd op de B179 (Fernpas) richting Nassereith is ongeveer anderhalf uur en wie de A11 richting Slovenïe neemt, moet rekening houden met dezelfde wachttijd.

Voor de Gotthardtunnel in Zwitserland is de wachttijd richting Italië zo'n drie kwartier, en richting Bazel 1,5 uur.

In Italië wordt grote verkeersdrukte gemeld op de A22 Brenner richting Verona. Bij Brennero, Bolzano en Trento staat het verkeer stil.

Bekijk het actuele verkeersoverzicht