Israël heeft het voorstel van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken John Kerry, om de wapens een week neer te leggen, afgewezen.

Het land last zaterdag wel een pauze in bij zijn militaire operatie in de Gazastrook. Volgens Amerikaanse functionarissen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat tegen Kerry gezegd.

Hamas heeft zich vrijdagavond ook achter het voorstel van een pauze geschaard. De pauze is zaterdagochtend om 08.00 uur Israëlische tijd (07.00 uur in Nederland) ingegaan en gaat waarschijnlijk twaalf uur duren. 

Een woordvoerder van Hamas zegt dat het staakt-het-vuren vooral bedoeld is om burgers te hulp te schieten en te evacueren naar veiligere gebieden. 

Waarschuwen

Het Israëlische leger waarschuwt dat het direct weer het vuur opent als troepen of burgers aan Israëlische zijde worden aangevallen. Ook gaat het opsporen en uitschakelen van tunnels in de Gazastrook gewoon door. 

Een Israëlische tank heeft kort voor het staakt-het-vuren achttien Palestijnen gedood in het zuiden van Gaza. Ook raakten velen gewond. De doden behoorden allemaal tot dezelfde familie. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid was de familie sinds donderdag ingesloten in hun huis in het dorp Khuzaa.

Het dodental aan Palestijnse kant is inmiddels opgelopen tot 881, vooral burgers.

Kerry had Hamas en Israël voorgesteld om een staakt-het-vuren in te stellen die een week zou duren. Het bestand moest zondag ingaan. Palestijnse en Israëlische functionarissen zouden dan de mogelijkheid hebben om te onderhandelen over onder meer de veiligheid van Israël en de eis van Hamas dat de blokkade van de Gazastrook moet worden opgeheven.

Ook Verenigde Naties-topman Ban-Ki Moon hoopt dat de twee strijdende partijen tot een tijdelijk bestand kunnen komen tijdens het Suikerfeest, het einde van de ramadan. Ook dan zou er onderhandeld kunnen worden over een staakt-het-vuren.

Hamas heeft nog niet gereageerd op het voorstel van Kerry.

Verklaring Kerry

Kerry toonde zich vrijdagavond niet uit het veld geslagen. Hij verklaarde dat er nog steeds meningsverschillen waren over de terminologie maar dat hij er vertrouwen in had dat er een opzet komt die wel slaagt.

Volgens hem is Netanyahu ook bereid mee te werken aan een oplossing om een bestand voor Gaza te krijgen. 

Overzicht: Dit moet u weten over de escalatie tussen Israël en de Palestijnen l Dossier Midden-Oostenconflict