De resolutie over een gewapende VN-missie in Oost-Oekraïne zal pas worden ingediend als de situatie daar uit de hand dreigt te lopen. Nederland, Australië en Oekraïne houden de missie achter de hand als een 'plan B'. 

Zodra hulpverleners de komende dagen hun werk niet veilig kunnen doen, zal Australië namens de drie landen de resolutie indienen.

Dat bevestigen diplomatieke bronnen binnen de Verenigde Naties.

In de ontwerpresolutie staat dat de VN militairen en politie naar Oost-Oekraïne sturen om de rampplek te beveiligen. Om hoeveel VN-militairen en agenten het gaat, is niet duidelijk.

Rusland is een van de vijftien landen in de Veiligheidsraad en zou de missie kunnen blokkeren met een veto. Moskou is op de hoogte gesteld van de ontwerpresolutie en heeft aangegeven niet tegen het plan te zullen stemmen, zeggen de bronnen.

Vrijdagavond vertrekken de eerste ongewapende leden van de Koninklijke Marechaussee naar het gebied waar het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli neerstortte.

Als de rebellen in het gebied niet meewerken aan het onderzoek van de Nederlandse afgevaardigden, of wanneer de veiligheid van de medewerkers in het gedrang komt, wordt de resolutie direct ingediend in New York. Nog dezelfde week zouden de militairen dan naar de plek van de ramp vertrekken.

Vliegen over conflictgebieden

De luchtvaartorganisatie van de VN, ICAO, gaat naar aanleiding van de ramp met belangrijke luchtvaartorganisaties praten over het verminderen van risico's bij het vliegen over conflictgebieden.

Aan het gesprek komende dinsdag zullen onder meer de organisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA en de club van vliegvelden ACI deelnemen.

Na het neerhalen van de Boeing in Oekraïne, waardoor 298 mensen omkwamen onder wie 194 Nederlanders, kwam een discussie op gang over het vliegen over brandhaarden.

Luchtvaartmaatschappijen kunnen zelf beslissen of ze (op grote hoogte) over een oorlogsgebied vliegen. Een maatschappij als het Australische Quantas had bijvoorbeeld voor de crash in het oosten van Oekraïne al besloten niet over dat gebied te vliegen. Andere maatschappijen deden dat wel, maar veranderden dat na de ramp.

Na het neerschieten van het toestel werden door luchtvaartautoriteiten overigens geen vluchtroutes over het oosten van Oekraïne meer goedgekeurd, zodat het verboden gebied werd voor passagierstoestellen.

Raketsysteem Rusland

Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, waarschuwt vrijdag dat Rusland op het punt staat de pro-Russische separatisten meervoudige raketlanceerinstallaties van een zwaar kaliber te leveren. 

Volgens het ministerie is de militaire uitrusting zo dicht bij de grens dat zij mogelijk vrijdag nog aan de separatisten wordt overgedragen. 

"Wij hebben aanwijzingen dat de Russen van plan zijn zwaardere en complexere meervoudige raketlanceersystemen in de zeer nabije toekomst te leveren", zegt een woordvoerder van het Pentagon.

Russische militairen

Rusland zou ook zo'n 15.000 militairen bij de grens met Oekraïne samengebracht, zegt de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Douglas Lute. 

Dat aantal is hoger dan het Amerikaanse ministerie van Defensie eerder bekendmaakte. Lute kwam met de aantallen tijdens een veiligheidsforum in de Amerikaanse staat Colorado.

Eerder dit jaar trok Rusland ongeveer 40.000 man terug van de grens. Half juni zouden er nog maar 1.000 man gelegerd zijn. Vorige week maandag schatte het Pentagon nog dat er weer 10.000 tot 12.000 Russische troepen langs de grens waren.

Dit weten we over de vliegramp | Chronologie vliegramp | Traject repatriëring

Het conflict in Oost-Oekraïne